foto: REUTERS/SCANPIX
Ungārija grasās rīkot referendumu strīdīgā LGBTQ likuma lietā
Pasaulē
2021. gada 21. jūlijs, 16:12

Ungārija grasās rīkot referendumu strīdīgā LGBTQ likuma lietā

Jauns.lv / LETA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns trešdien pavēstīja, ka valstī tiks sarīkots referendums par strīdīgi vērtēto likumu, ko premjera oponenti un Brisele uzskata par diskriminējošu homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu kopienai (LGBTQ), turklāt Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka saistībā ar šo likumu sāk juridisku procedūru pret Budapeštu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Brisele nepārprotami pēdējo nedēļu laikā uzbrukusi Ungārijai saistībā ar šo likumu," sociālajā tīklā "Facebook" publicētajā video norādīja premjers.

Referendumā būs pieci jautājumi, sacīja Orbāns.

Pilsoņiem cita starpā būs arī jāatbild uz jautājumu, vai viņi piekrīt tam, ka skolām vajadzētu ļaut "runāt pa seksualitāti ar viņu bērniem bez viņu piekrišanas".

Referenduma dalībniekiem arī būs jāatbild, vai viņi atbalsta, ka "nepilngadīgo vidū tiek popularizētas dzimuma maiņas procedūras" un ka "bērni tiek pakļauti kaitīga seksuālā satura iespaidam".

Premjers mudināja atbildēt ar "nē" uz visiem jautājumiem.

Referenduma jautājumus Orbāns raksturoja kā Briseles prasības. Laiks referenduma sarīkošanai vēl nav izraudzīts.

EK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka sāk juridisku procedūru pret Ungāriju saistībā ar likumu, kas, kā uzskata Brisele, diskriminē homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu kopienas cilvēkus.

Ungārijas parlaments 2021.gada 15.jūnijā teju vienbalsīgi pieņēma likumu, kas, kā ieganstu izmantojot cīņu ar pedofiliju, aizliedz LGBTQ satura iekļaušanu skolas izglītības materiālos vai televīzijas pārraidēs, kas paredzētas bērniem līdz 18 gadu vecumam. Jaunais likums Ungārijā stājās spēkā 8.jūlijā.

EK prezidente Urzula fon der Leiena šomēnes brīdināja Ungāriju mainīt situāciju ar pretrunīgi vērtēto likumu, kurā Brisele saskata LGBTQ tiesību ierobežošanu, vai rēķināties ar tiesiskām sekām.

Kontroversiālais likums sākotnēji bija domāts sodu pastiprināšanai par noziegumiem pret bērniem. Taču likumprojekta gala versija satur labojumus, kas, kā apgalvo kritiķi, apvieno pedofiliju ar homoseksualitāti un uzspiež kauna zīmi LGBTQ kopienai un tās atbalstītājiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās