foto: AFP/Scanpix
Evakuētie afgāņu tulki uzturēsies militārā bāzē ASV Virdžīnijas štatā
ASV karavīri Afganistānā meklē mīnas.
Pasaulē
2021. gada 20. jūlijs, 13:47

Evakuētie afgāņu tulki uzturēsies militārā bāzē ASV Virdžīnijas štatā

Jauns.lv / LETA

ASV izmantos militāru bāzi Virdžīnijas štatā, lai uz laiku izmitinātu afgāņu tulkus, kas evakuēti no Afganistānas sakarā ar ASV spēku izvešanu, pirmdien paziņoja ASV amatpersonas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apmēram 700 tulku un citu afgāņu, kas bija palīdzējuši ASV spēkiem Afganistānā un tagad baidās no talibu nemiernieku atriebības, tiks aizvesti uz Fortlī bāzi Virdžīnijas dienvidos.

Tur tiks izmitināti arī viņu ģimeņu locekļi, un kopējais izmitināto skaits būs apmēram 2500 cilvēku, sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

Šie tulki ir starp apmēram 20 000 cilvēkiem, kas iesnieguši pieteikumus patvērumam saskaņā ar Valsts departamenta Īpašo imigrantu vīzu (SIV) programmu.

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs sacīja, ka afgāņu tulki var tikt aizvesti arī uz citām ASV militārām iestādēm, bet vairākums no viņiem tur uzturēsies tikai dažas dienas.

"Jums jāatceras, ka šie cilvēki un viņu ģimenes ir SIV procesa pēdējās stadijās, tāpēc viņiem nav vajadzības ilgi uzturēties kādā militārā iestādē," teica Kērbijs.

Baltais nams ir paziņojis, ka apmēram 20 000 afgāņu ir pieteikušies evakuācijai uz ASV pēc šīs programmas.

Tie, kam vēl jāiziet drošības pārbaudes process, vispirms tiks nosūtīti vai nu uz kādu ASV ārzemju bāzi, vai uz kādu trešo valsti, kur viņi tiks droši izmitināti, kamēr notiek viņu vīzas pieteikuma apstrāde.