foto: EPA/Scanpix
Ziemeļkoreja izplata brīdinājumu valstī dzīvojošajiem jauniešiem
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns
Pasaulē
2021. gada 18. jūlijs, 22:46

Ziemeļkoreja izplata brīdinājumu valstī dzīvojošajiem jauniešiem

Jauns.lv

Ziemeļkorejas valsts mediji izplatījuši brīdinošu vēsti jauniešiem, mudinot viņus neizmantot Dienvidkorejas slengu, bet runāt Ziemeļkorejā pieņemtajā valodā, raksta BBC.

Ziemeļkorejas oficiālajā laikrakstā "Rodong Sinmun" izplatīti arī brīdinājumi par sekām, kādas var iestāties, pieņemot Dienvidkorejas modi, matu sakārtojumus un mūziku.

Tā ir daļa no vērienīga jauna likuma, kura mērķis ir ar bargiem sodiem Ziemeļkorejā izspiest jebkāda veida ārvalstu ietekmi. Pārkāpējiem varēs piespriest 15 gadus ilgu cietumsodu vai pat izpildīt nāves sodu.

Īpaši brīdināti tiek mileniāļi jeb tūkstošgades paaudze.

Svešas valsts ideoloģijas un kultūras pieņemšana esot bīstamāka par ienaidniekiem ar ieročiem, teikts valsts varas paziņojumā.

Ziemeļkorejas galvaspilsētas Phenjanas dialekts esot pārāks par citiem korejiešu valodas dialektiem, tāpēc jauniešiem tā esot jāizmanto pareizi.Vēl nesen Ziemeļkoreja centās izskaust Dienvidkorejas slengu, piemēram, vārda "oppa" lietošanu, atsaucoties uz vīru. Patiesībā šis vārds nozīmē "vecākais brālis", bet Dienvidkorejā to mēdz izmantot arī attiecībā uz draugu.

Savukārt korejiešu popgrupas Kims Čenuns ir nodēvējis par "ļaunu vēzi", kas samaitā Ziemeļkorejas jauniešus.

Ārvalstu ietekme tiek uzskatīta par draudu Ziemeļkorejas komunistiskajam režīmam.