foto: National Center for Missing and Exploited Children
Viņu 1963. gadā ūdenī atrada zvejnieks. Nu beidzot noskaidrots, kas bija Oregonā senākais neidentificētais puisēns
Pasaulē
2021. gada 6. jūlijs, 06:32

Viņu 1963. gadā ūdenī atrada zvejnieks. Nu beidzot noskaidrots, kas bija Oregonā senākais neidentificētais puisēns

Jauns.lv

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, beidzot tapis zināms, kas bija 1963. gadā Oregonā atrastais mirušais puisēns, raksta "ABC News".

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Oregonā atrastais mirušais puisēns tika apglabāts zem vārda "anonīms", tādējādi kļūstot par šajā ASV štatā līdz šim senāko mirušo personu ar nenoskaidrotu identitāti.

Tagad, pateicoties ģenētiskajai izpētei, viņa vārds beidzot noskaidrots.

Ietīts segā un nogremdēts

1963. gada 11. jūlijā divus gadus vecā puisēna nedzīvo un jau sadalījušos ķermeni Kīnkrīkas rezervāta ezerā atrada kāds zvejnieks. Puika bija apģērbs un ietīts segā, kuras iekšpusē bija sakrauti dzelzs gabali, visticamāk, lai zēns nogrimtu.

Bērns tika apglabāts zem kapakmens ar uzrakstu "Mazulis Do, kuru pazina tikai Dievs".

58 gadus, līdz pat šī gada jūnija beigām divgadnieka identitāte bija noslēpumā tīta.

2008. gadā tika pieņemts lēmums mazuļa ķermeni ekshumēt, lai noņemtu DNS paraugu. Tolaik diemžēl piederīgos atrast neizdevās.

Vēlāk izmeklētāji pievērsās ģenētiskajai ģenealoģijai, ar kuras palīdzību var identificēt nezināma aizdomās turamā DNS, kas atstāts nozieguma vietā, izmantojot viņa vai viņas ģimenes locekļus, kuri brīvprātīgi iesnieguši savus DNS paraugus datu bāzē. Tas ļauj policijai izveidot daudz plašāku ciltskoku.

Šo pieeju iespējams izmantot arī, identificējot nenoskaidrotu upuru personības, kā tas bijis arī šajā gadījumā.

Atrod puisēna pusbrāli

Izmantojot šo metodi, izdevies atrast vairākus zēna radiniekus un, izpētot dzimtaskoku, meklējumi sašaurināti līdz pat tuvākajiem ģimenes locekļiem.

Policija atrada kādu vīrieti, kurš tika identificēts kā iespējamais puisēna brālis. Viņš izmeklētājiem pastāstīja, ka viņam bija jaunāks brālis, kuru sauca Stīvijs. Ģimene sešdesmito gadu sākumā dzīvojusi Oregonā, bet brālis noslēpumainos apstākļos pazudis. Vīrietis pastāstīja, ka brālim bijusi invaliditāte.

Varas iestādes pieprasīja Ņūmeksikas dzimšanas reģistrus zīdaiņiem ar šādu vārdu, kuri dzimuši 1960. gada beigās vai 1961. gada sākumā un kuru māti varēja identificēt, izmantojot ģenētisko ģenealoģiju, paziņoja policija.

Tas aizveda izmeklētājus pie Stīvena Aleksandra Krauforda, kurš dzimis 1960. gada 2. oktobrī.

Iespējamais brālis piekrita nodot savu DNS paraugu, kas pierādīja, ka viņš ir anonīmā zēna pusbrālis.

Pazušana aizdomīga

Kā "ABC News" pastāstīja ģenealoģe Sisi Mūra, izmeklēšanas process un rezultāti aizkustinājuši izmeklētājus. 

"Brāļi un māsas mīlēja šo mazo puisēnu ar invaliditāti, viņš bija pelnījis identitāti un vārdu," sacīja Mūra. "Kad pētījumos tika noskaidrota viņa ģimene, fakts, ka viņa joprojām dzīvie ģimenes locekļi ir ļoti mīloši un vēlas palīdzēt, ir bijis liels mierinājums."

Stīvijs dzīvojis kopā ar māti, kura nu jau ir mirusi. Iespējamais tēvs, kurš arī vairs nav starp dzīvajiem, dzīvojis Kalifornijā.

Pēdējo reizi puisēns redzēts kopā ar māti, kura tuviniekiem Stīvija pazušanu skaidrojusi noslēpumaini - ar vārdiem "par viņu rūpējas".

Stīvija nāves cēlonis nav skaidrs. Lai gan nav pierādījumu, kas apstiprinātu, ka puika tika nogalināts, apstākļi, kādos zēns atrasts un informācijas trūkums par piederīgajiem ir aizdomīgs.

Precīzas informācijas par to, kāds bijis Stīvija invaliditātes iemesls, nav, bet, visticamāk, puisēnam bijis Dauna sindroms. Iespējams, viņa nāvi izraisījusi invaliditāte vai apkārtējo medicīnisko zināšanu trūkums.

Policija norāda, ka izmeklēšana par puisēna nāves apstākļiem netiks veikta. Arī apsūdzības netiks celtas.

Tēmas