foto: Pexels.com
Vai Indijas jeb delta paveids Igaunijā kļuvis par dominējošo? Skaidro Veselības departamentā
Pasaulē
2021. gada 30. jūnijs, 19:37

Vai Indijas jeb delta paveids Igaunijā kļuvis par dominējošo? Skaidro Veselības departamentā

Jauns.lv / LETA

Koronavīrusa Indijas jeb delta paveids Igaunijā šobrīd nav kļuvis par dominējošo, lai gan jūnija sākumā tā īpatsvars atklāto inficēšanās gadījumu kopskaitā bija sācis strauji pieaugt, trešdien Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR radiostacijai "Vikerraadio" pastāstījusi Veselības departamenta ģenerāldirektora vietniece Mari Anne Herma.

Pēc viņas teiktā, Igaunijā vīruss šobrīd izplatās konkrētos perēkļos, tādēļ speciālistiem ir lielākas iespējas tam izsekot, bet riskus rada pārrobežu kontakti ar Krieviju, kur šis paveids ir dominējošais.

"Austrumviru apriņķa iedzīvotājiem ir atļauts doties iepirkties robežas Krievijas pusē, viņi no turienes ieved benzīnu, viņiem tur dzīvo radinieki, bet nereti viņi pārved mājās arī vīrusu," norādījusi Herma.

Igaunijas veselības nozares eksperti sākotnēji raizējās, ka vīrusa Indijas paveids valstī strauji kļūs par dominējošo, jo jūnija sākumā tā īpatsvars pēkšņi palielinājās no 7% līdz 25%, bet vēlāk šis process palēninājās, turpmākās nedēļas laikā tas pieauga līdz 27% un pašlaik ir 33%.

"Tas nozīmē, ka Igaunijā vīruss izplatās perēkļos," uzsvērusi Herma, piebilstot, ka tas ļauj "koronavīrusa detektīviem" sekmīgi novērot visus inficētos, pievērst viņiem individuālu uzmanību, apzināt un uzrunāt arī kontaktpersonas, izskaidrojot izolēšanās nepeiciešamību.

Viņa atgādinājusi, ka februārī un martā departaments pieņēmis vairāk darbinieku, kas izseko vīrusa izplatību, un arī tagad, kad jaunu inficēšanās gadījumu skaits stipri sarucis, viņi turpina darbu, sazinoties ar cilvēkiem, kuri ceļojuši pāri robežai, un uzmanot izolācijas prasību ievērošanu.

Runājot par futbola līdzjutējiem, kas devušies vērot Eiropas čempionāta finālturnīra mačus Sanktpēterburgā, Veselības departamenta ģenerāldirektora vietniece norādījusi, ka inficēšanās risks cilvēkiem, kas saņēmuši divas vakcīnas devas, ir diezgan zems, lai gan jāatzīst, ka Krievijā tas ir augstāks nekā Igaunijā.

"Savukārt nevakcinētam cilvēkiem ir ļoti augsts risks inficēties un smagi saslimt, tādēļ nepotētajiem es neieteiktu doties skatīties futbola mačus Krievijā," viņa piebildusi.

Jau ziņots, ka Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 30.jūnijā ir 30,9, aizvadītajā diennaktī inficēšanās atklāta vēl 36 cilvēkiem un pozitīvo testu īpatsvars bijis 1,2%.

Pret Covid-19 Igaunijā vakcinēti kopumā 557 478 cilvēki, tostarp 435 674 cilvēkiem vakcinācijas process pabeigts.