Mirusi Izraēlas geju praida gājienā sadurtā 16 gadus vecā meitene
Uzbrucējs tika ātri aizturēts un praida dalībnieki turpināja gājienu par spīti asinīm uz ielas. Meitene par savu dzīvību pārstāja cīnīties svētdien.
Pasaulē
2015. gada 2. augusts, 20:50

Mirusi Izraēlas geju praida gājienā sadurtā 16 gadus vecā meitene

Jauns.lv

Mirusi 16 gadus vecā meitene, kuru šonedēļ kopā ar vairākiem citiem geju praida gājiena dalībniekiem Jeruzalemē sadūra ultraortodoksāls ekstrēmists.

16 gadus vecā Šira Banki nomira svētdien slimnīcā, kur tika ārstēta, paziņoja mediķi. Banki bija kritiskā stāvoklī pēc tam, kad viņu sadūra mugurā oltraortodoksāls jūdaists, kurš sadūra arī piecus citus gājiena dalībniekus, kas guvuši dažāda smaguma ievainojumus.

Ekstrēmists Išajs Šlisels ceturtdien Jeruzalemes centrā ar nazi uzbruka geju praida dalībniekiem tikai trīs nedēļas pēc tam, kad bija atbrīvots no cietuma, kur izcieta desmit gadu cietumsodu par līdzīgu uzbrukumu 2005.gadā, kurā sadūra trīs praida dalībniekus.

Šlisels bija ievietojis internetā vēstuli, kurā rakstīts par Jeruzalemes   praida “pretīgumu”. Drīz pēc izlaišanas no cietuma Šlisels radio intervijā sacīja, ka “turpinās cīņa pret tiem, kas apgāna” Dievu.

Praidu  apsargāja simtiem policistu, lai novērstu vardarbības izcelšanos konservatīvajā Jeruzalemē.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu nekavējoties nosodīja šo uzbrukumu kā “nicināmu naida noziegumu”.

"Izraēlā visiem, ieskaitot  geju  kopienu, ir tiesības dzīvot mierā, un mēs aizstāvēsim šīs tiesības,” paziņoja Netanjahu.

Incidentu asi nosodīja arī Izraēlas divi galvenie rabīni. Premjers sacīja, ka viņš atzinīgi vērtē "reliģiskās vadības pausto šī briesmīgā nozieguma nosodījumu", un aicināja "visus cilvēkus vadošos amatos nosodīt šo nicināmo rīcību".

Praida organizētāji bija izvairījušies iekļaut gājienā ultraortodoksālus rajonus, lai novērstu incidentus.

2009.gadā Telavivā bruņots vīrietis uzbruka geju  jauniešu centram, nogalinot divus cilvēkus un apmēram 15 ievainojot.

Izraēla tiek uzskatīta par valsti ar liberālu politiku geju  tiesību jautājumā. 1988.gadā Izraēlā tika atcelts viendzimuma seksuālu aktu pēc abpusējas piekrišanas aizliegums.

BNS/Foto: AFP