foto: AP/Scanpix
Argentīna vienojusies ar kreditoriem, lai novērstu defoltu
Sieviete ar sejas masku Argentīnas karoga krāsās.
Pasaulē
2021. gada 23. jūnijs, 10:57

Argentīna vienojusies ar kreditoriem, lai novērstu defoltu

Jauns.lv / LETA

Argentīna otrdien paziņoja, ka ir panākusi vienošanos ar kreditorvalstu Parīzes Klubu, lai novērstu defoltu, nespējot atmaksāt savu parādu jūlijā.

"Mēs esam panākuši vienošanos ar Parīzes Klubu", lai novērstu defoltu 31. jūlijā, kad ir termiņš parāda pēdējās daļas atmaksāšanai aptuveni 2,4 miljardu ASV dolāru apmērā, reportieriem sacīja ekonomikas ministrs Martins Gusmans.

Saskaņā ar šo vienošanos Argentīna tuvākajā laikā atmaksās 430 miljonus dolāru, bet pārējo parāda daļu - vēlāk.

2,4 miljardi dolāru ir pēdējā atmaksājamā parāda daļa, par ko 2014.gadā Argentīna vienojās ar Parīzes Klubu.

Gusmans sacīja, ka šīs summas atmaksāšana līdz 31.jūlijam "būtu trieciens starptautiskajām [valūtas] rezervēm un mazinātu valūtas kursa stabilitāti un veicinātu makroekonomisko nestabilitāti". Arī defolts būtu smags trieciens ekonomikai.

Jaunais atmaksas termiņš vēl nav noteikts, bet Gusmans sacīja, ka pirmā daļa varētu tikt atmaksāta līdz 31.jūlijam, bet pārējais - 2022.gadā.

Argentīna turpinās sarunas par apmēram 44 miljardu dolāru atmaksu, ko iepriekšējā valdība 2018.gadā aizņēmās no Starptautiskā valūtas fonda (SVF).

Argentīnas prezidents Alberto Fernandess maijā apmeklēja Eiropas valstis, lai gūtu atbalstu vēlākiem Argentīnas parāda maksājumiem Parīzes Klubam un SVF.

Argentīnā no 2018.gada ir ekonomikas recesija, kuru saasinājusi jaunā koronavīrusa pandēmija. Valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) 2020.gadā saruka par apmēram 10%, un nabadzība tagad skar 42% iedzīvotāju.

Argentīna pērn restrukturizēja apmēram 66 miljardus dolāru no saviem parādiem.