foto: Lietuvas robežsardzes dienests
Lukašenko ieriebj Lietuvai ar bēgļiem no Irākas
Lietuvā strauji pieaug irākiešu bēgļu skaits.
Pasaulē
2021. gada 19. jūnijs, 06:13

Lukašenko ieriebj Lietuvai ar bēgļiem no Irākas

Kas Jauns Avīze

Strauji pieaugošā Irākas bēgļu skaita dēļ, kuri mūsu kaimiņvalstī nelegāli ierodas, pārejot Lietuvas un Baltkrievijas robežu, Lietuvā domā par bēgļu telšu nometnes celtniecību Pabradē apmēram simt kilometru no Latvijas robežas pie šosejas Viļņa–Daugavpils, vēsta "Kas Jauns Avīze".

“Visticamāk, bez telšu nometnes mēs neiztiksim, to varētu uzbūvēt triju dienu laikā,” Lietuvas Radio atzinis Pabrades Bēgļu reģistrācijas centra vadītājs Aleksandrs Kislovs, skaidrojot, ka pie ēkas netikt “vienas vai divu nakšu laikā”.

Ar tūristu vīzām uz Minsku

Kislovs norāda, ka izmitināšana teltī nav līdzvērtīga dzīvošanai stabilā mūra namā, taču elementāri dzīves apstākļi būšot nodrošināti. “Šīs bēgļu teltis būs modernas, ar ventilāciju, gaisa kondicionēšanu un apkures sistēmām,” Kislovu citē portāls delfi.lt.

Viņš domā, ka šādā telšu pilsētiņā varētu izmitināt ap 350 bēgļu, pirmām kārtām tos, kas Lietuvā nelegāli ierodas vieni paši, bet ģimenēm ar bērniem jāatrod vieta mūra namos.

Nometnes vieta Pabradē jau ir sagatavota, un to var pilnībā pabeigt triju dienu laikā. Vienā teltī var izmitināt 15 cilvēku.

Pašlaik Pabradē dzīvo 164 ārzemnieki, galvenokārt Irākas pilsoņi. Visas vietas ir aizpildītas, jau papildus sagatavota viena robežsargu kopmītne, kur var izvietot ap 30 cilvēku.

Viņi visi pārsvarā atlido no Bagdādes uz Minsku ar tūristu vīzām un pēc tam, nelegāli šķērsojot robežu, cenšas iekļūt Eiropas Savienībā. Maijā un jūnijā aptuveni 40 irākiešu jau aizbēguši no Pabrades nelegālo migrantu centra un visdrīzāk devušies labākas dzīves meklējumos uz Rietumeiropu.

Lukašenko draud atklāti

Šogad Lietuvā jau mēģinājuši iekļūt apmēram 300 nelegālo migrantu, kas ir trīsarpus reizes vairāk nekā visā 2020. gadā. Tas vērojams pēdējo nedēļu laikā, krasi pasliktinoties Baltkrievijas attiecībām ar Eiropas Savienību, sevišķi ar Lietuvu un Poliju, pēc reisa Atēnas–Viļņa lidmašīnas nolaupīšanas un nosēdināšanas Minskā, lai varētu arestēt Lukašenko režīma pretinieku, žurnālistu Romānu Protaseviču.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko atklāti paziņojis, ka vairs neaizkavēs kontrabandas un nelegālo migrantu plūsmu pāri robežai. Viņš maija beigās Baltkrievijas parlamentā klāstīja, ka Minska līdz šim apturējusi “narkotikas un migrantus” uz robežas ar Lietuvu, bet pēc starptautisko sankciju noteikšanas to vairs nedarīs.

Lukašenko ne tikai ieriebis kaimiņvalstij, bet arī pavēris peļņas iespējas baltkrievu robežsargiem, kuri pieprasa kukuļus gan par nelegālo migrantu, gan kontrabandas pārcelšanu uz Lietuvas teritoriju.

Baltkrievu robežsargi ignorē

Situācija uz robežas ar Baltkrieviju ir ļoti saspringta – nelegāļus aiztur katru dienu, saka Lietuvas robežsardzes priekšnieks Rustams Ļubajevs.

Viņa vietnieks Vids Mačaitis piebilst, ka robežpārkāpēji izvēlas Lietuvu vai Poliju, bet ne mūsu valsti: “Latvijā nav neviena, viss notiek caur Lietuvu un Poliju.”

Lietuvas robežsargiem nav nekādu kontaktu ar baltkrievu kolēģiem un arī nekādu iespēju robežpārkāpējus sūtīt atpakaļ uz turieni, no kurienes viņi nākuši.

“Baltkrievijas kolēģi vienkārši neatbild. Saskaņā ar noteikumiem mums kopā ar viņiem būtu jāveic kopīga izmeklēšana par nelegālo robežas šķērsošanu, bet tas nenotiek. Viņi to skaidro ar Covid-19 ierobežojumiem. Bet mēs redzam, ka baltkrievi nevēlas fiksēt robežas pārkāpumu faktu un sadarboties ar mums,” stāsta Mačaitis.

Latvijas Valsts robežsardzē pauž, ka patlaban nav novērots masveida nelegālās imigrācijas pieaugums uz robežas ar Baltkrieviju. 7. jūnijā Krāslavas novadā aizturēti četri Irākas pilsoņi.

Par vienu cilvēku 1500 eiro

Uz Minsku otrdienās un ceturtdienās ir avioreisi no Bagdādes un Stambulas, ar kuriem ierodas bēgļi no Sīrijas un Irākas. “Četri reisi – 600 cilvēku. Protams, ne visi viņi dosies uz Lietuvu un ir migranti, bet mēs rēķinām, ka ik nedēļu 200–300 cilvēku gribētu nokļūt Lietuvā,” spriež Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčiūns.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite zina teikt, ka Baltkrievijas organizētās noziedzības bandas kopā ar robežsargiem pat izstrādājušas cenrādi migrantiem, lai viņus nogādātu līdz Lietuvas robežai, no kurienes viņi turpinātu ceļu tālāk uz Rietumeiropu. Vienam cilvēkam tas izmaksā 1500 eiro.

Pašiem baltkrieviem pamest valsti kļuvis teju neiespējami. No 31. maija gandrīz pilnībā aizliegts izbraukt no valsts, acīmredzot Lukašenko ir bažas, ka var emigrēt mediķi, datorspeciālisti un citi augsta līmeņa profesionāļi.