Pasaulē
2021. gada 17. jūnijs, 08:33

Ķīna atzīst, ka Taišaņas atomelektrostacijā radušās problēmas, bet noliedz radiācijas noplūdi

Jauns.lv / LETA

Ķīnas atomenerģētikas drošības aģentūra ceturtdien atzinusi, ka atomelektrostacijā Guandunas provincē radušās problēmas ar kodoldegvielas stieņiem, taču noliegusi radiācijas noplūdi.

Aģentūra pavēstīja, ka Taišaņas atomelektrostacijā bojāti pieci no 60 000 kodoldegvielas stieņiem, kā rezultātā paaugstinājusies radioaktivitāte pirmajā reaktorā, taču tā saglabājusies atļautajā līmenī.

Aģentūra uzsvēra, ka viss noticis reaktora aizsardzības struktūras iekšienē un mērījumi ārpus atomelektrostacijas ir normas robežās.

foto: Ekrānuzņēmums
Taišaņas atomelektrostacijā bojāti pieci no 60 000 kodoldegvielas stieņiem, kā rezultātā paaugstinājusies radioaktivitāte pirmajā reaktorā.

Francijas kodolenerģijas uzņēmums "Framatome" pirmdien paziņoja, ka strādā pie problēmas novēršanas atomelektrostacijas darbībā. Taišaņas atomelektrostacijā daļēji pieder "Framatome".

"Framatome", kas pieder Francijas enerģētikas kompānijai EDF, pavēstīja, ka strādā pie problēmas novēršanas, un "saskaņā ar pieejamajiem datiem atomelektrostacija darbojas drošības parametru ietvaros".

EDF vēlāk paziņoja, ka pirmā reaktora dzesēšanas sistēmā palielinājusies noteiktu cēlgāzu koncentrācija.

Cēlgāzu klātbūtne sistēmā "ir zināma parādība, pētīta un paredzēta reaktora darbības procedūrās", paziņoja EDF, piebilstot, ka ir sasaukusi atomelektrostacijas valdes sēdi.

CNN, atsaucoties uz "Framatome" vēstuli ASV Enerģētikas ministrijai, ziņoja, ka pastāv aizdomas, ka Ķīnas varasiestādes palielina pieļaujamās radiācijas normas ārpus objekta, lai izvairītos no tā slēgšanas.

Ķīnas atomenerģētikas drošības aģentūra CNN ziņas par normu paaugstināšanu nodēvēja par nepatiesām.

Atomelektrostacijas operators - Ķīnas valstij piederošā kompānija "China General Nuclear Power Group" - svētdienas vakarā paziņoja, ka vides rādītāji Taišaņas atomelektrostacijā un tās apkārtnē ir normāli.

Kompānija neminēja nekādas noplūdes vai incidentus un norādīja, ka atomelektrostacija atbilst kodoldrošības prasībām.

Taišaņas atomelektrostacija, kas sāka darboties 2018.gadā, bija pirmā, kas visā pasaulē izmantoja nākamās paaudzes EPR kodolreaktoru, kura ieviešana gadiem ilgi kavējas līdzīgos Eiropas projektos Lielbritānijā, Francijā un Somijā.

Pašreiz Taišaņas atomelektrostacijā darbojas divi EPR reaktori.