foto: EPA/Scanpix
Kanclera amata kandidāts Lašets: "Ar Krieviju jārunā vairāk, nevis mazāk"
"Kad lietas kļūst grūtākas, jums jārunā vairāk, nevis mazāk," atzinis pašreizējais Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministrs.
Pasaulē
2021. gada 15. jūnijs, 13:49

Kanclera amata kandidāts Lašets: "Ar Krieviju jārunā vairāk, nevis mazāk"

Jauns.lv / LETA

Vācijas konservatīvo (CDU/CSU) kandidāts uz kanclera amatu Armīns Lašets pirmdien izteicies, ka Eiropas Savienībai (ES) jāatstāj atvērti kanāli dialogam ar Krieviju.

Intervijā vācu sabiedriskajai raidorganizācijai "Deutsche Welle" (DW) Lašets uzsvēris, ka, par spīti domstarpībām tādos svarīgos jautājumos kā Krimas aneksija, Vācija nedrīkst izolēt Krieviju no diplomātiskā viedokļa.

"Ļaudīm, kas aicina uz stingrāku pieeju, vajadzētu pateikt, ko viņi saprot ar stingrāku pieeju," norādījis politiķis. "Mums ir sankcijas, taču diplomātisko attiecību saraušana vai kas tamlīdzīgs būtu nepareizi."

Lašets atzinīgi novērtējis ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu tikties ar savu krievu kolēģi Vladimiru Putinu.

"Kad lietas kļūst grūtākas, jums jārunā vairāk, nevis mazāk," atzinis pašreizējais Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministrs. "Tāpēc ir labi, ka Džo Baidens, Amerikas prezidents, tuvākajās dienās tiksies ar prezidentu Putinu. Amerikas un Krievijas prezidenti beidzot atkal tiekas. Tas vienmēr ir svarīgāk krīzes brīžos."

Vienlaikus Lašets atzinīgi novērtējis Baidena centienus konsultēties ar ES par pretpasākumiem Ķīnas un Krievijas provokatīvajām darbībām.

"ASV atgriežas Pasaules Veselības organizācijā, atkal iesaistās Apvienoto Nāciju darbā un atdzīvina G7 procesu, kā tikko varējām vērot nedēļas nogalē," piebildis konservatīvo līderis. "Esmu pārliecināts, mums jāizmanto šī iespēja."

"Prezidenta ideja par visas pasaules demokrātiju koalīciju, kas cieši sadarbotos, ir iespēja aktīvi iesaistīties gan Eiropai, gan Vācijai," norādījis Lašets, piebilstot, ka Berlīnes Krievijas politikai jākļūst par ES pieejas sastāvdaļu.

Pievēršoties jautājumam par gāzesvadu "Nord Stream 2", kanclera amata kandidāts izteicies, ka projekts īstenojamas ar priekšnosacījumu, ka Krievija nedrīkst to izmantot spiediena izdarīšanai uz savām kaimiņvalstīm.

"Šo gāzesvadu nedrīkst izmantot, lai šantažētu Ukrainu vai Baltijas valstis, vai Poliju," uzsvēris politiķis. "Taču, kad tas būs uzbūvēts, tā būs laba papildus iespēja enerģijas piegādei."

Kad gāzesvads sāks darboties, uzmanīgi jāseko, lai šie "ģeopolitiskie noteikumi" tiktu ievēroti un Ukraina tiktu aizsargāta, piebildis Lašets, apgalvojot, ka par to esot panākta vienošanās ES līmenī.

Tajā pašā laikā Lašets atzinis, ka skarbākas sankcijas varētu piemērot Baltkrievijai. Viņš izteicies, ka būtu jāvēršas pret personām, kas tieši vai netieši bijušas iesaistītas cilvēktiesību pārkāpumos.