foto: Lietuvas valsts robežsardze
100 kilometrus no Latvijas robežas lietuvieši plāno būvēt irākiešu bēgļu nometni
Lietuvā strauji pieaug irākiešu bēgļu skaits, tādēļ kaimiņvalstī jau domā par bēgļu telšu nometnes celtniecību.
Pasaulē
2021. gada 12. jūnijs, 07:57

100 kilometrus no Latvijas robežas lietuvieši plāno būvēt irākiešu bēgļu nometni

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Strauji pieaugošā Irākas bēgļu skaita dēļ, kuri mūsu kaimiņvalstī nelegāli ierodas, pārejot Lietuvas–Baltkrievijas robežu, Lietuvā domā par bēgļu telšu nometnes celtniecību tikai apmēram simts kilometru attālumā no Latvijas robežas – Pabrades pilsētā, kur jau izveidots nelegālo migrantu centrs, no kura jau neilgā laikā pamukuši vairāki desmiti irākiešu, visticamāk, labākas dzīves meklējumos uz Rietumeiropu.

Lietuvas robežsargi cīnās ar imigrantu un kontrabandas plūdiem no Baltkrievijas

Šī gada pirmajos mēnešos Baltkrievijas – Lietuvas robežu šķērsojuši divreiz vairāk nelegālo migrantu nekā visā pagājušajā gadā kopumā. Sevišķi to ...

gallery icon
6

“Visticamāk, bez telšu nometnes mēs neiztiksim, to varētu uzbūvēt triju dienu laikā,” Lietuvas Radio teicis Bēgļu reģistrācijas centra pilsētā Pabradē, kas atrodas šosejas Viļņa–Daugavpils malā vadītājs Aleksandrs Kislovs.

“Šodien mēs nevaram iztikt bez telšu nometnes ārzemnieku uzņemšanai, jo ēkas viņu uzņemšanai mistiski neparādās vienas vai divu nakšu laikā,” sacīja Kislovs un piebilda, ka bēgļu izmitināšana teltī nav līdzvērtīga dzīvošanai stabilā mūra namā, bet elementāri dzīves apstākļi teltīs tikšot nodrošināti. Viņš uzsver, ka pirmām kārtām teltīs būtu jāizmitina tie, kas Lietuvā nelegāli ierodas vieni paši, bet ģimenēm ar bērniem jāatrod vieta mūra namos.

“Šīs bēgļu teltis būs modernas ar ventilāciju, gaisa kondicionēšanu un apkures sistēmām,” Kislova teikto citē mūsu dienvidu kaimiņvalsts ziņu portāls Delfi.lt. Viņš domā, ka šādā telšu pilsētiņā varētu izmitināt ap 350 bēgļu.

foto: Vida Press
Tikai kādus simts kilometrus no Latvijas robežas – Lietuvas Pabradē lietuvieši plāno celt telšu nometni irākiešu bēgļiem.

Telšu nometnes vieta Pabradē jau esot sagatavota un to var pilnībā pabeigt triju dienu laikā. Vienā teltī var izmitināt 15 bēgļus.

Pašlaik Pabradē dzīvo 164 ārzemnieki, galvenokārt Irākas pilsoņi. Viņi visi pārsvarā atlido no Bagdādes uz Baltkrievijas galvaspilsētu Minsku ar tūristu vīzām un pēc tam, pārkāpjot robežu, cenšas iekļūt Eiropas Savienībā. Vairāki desmiti irākiešu jau atstājuši Pabradi (maijā un jūnijā tādu bija ap 40) un, pēc visa spriežot, devušies tālāk labākas dzīves meklējumos uz Rietumeiropu.

Šogad Lietuvā jau mēģinājuši iekļūt 300 nelegālie migranti, kas ir trīsarpus reizes vairāk nekā visā 2020. gadā, raksta Delfi.lt.

Baltkrievija terorizē Lietuvu, tajā iesūtot nelegālos migrantus no Āzijas

Jauns.lv jau rakstīja, ka sevišķi migrantu skaits palielinājies pēdējo nedēļu laikā, krasi pasliktinoties Baltkrievijas attiecībām ar Eiropas Savienību, sevišķi ar Lietuvu un Poliju, pēc reisa Atēnas-Viļņa avioreisa nolaupīšanas un nosēdināšanas Minskā, lai tur varētu arestēt Lukašenko režīma pretinieku, žurnālistu Romānu Protoseviču.

Lietuvas televīzija ziņo par saspringto stāvokli uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas (lietuviešu val.):

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka nu vairs neaizkavēs kontrabandu un nelegālo imigrantu plūsmu pāri robežai. Viņš maija beigās Baltkrievijas parlamentā sacīja, ka Minska līdz šim ir apturējusi “narkotikas un migrantus” uz robežas ar Lietuvu, bet pēc starptautisko sankciju noteikšanas pret Baltkrieviju to vairs nedarīs. Tā Lukašenko ne tikai ieriebis savai kaimiņvalstij, bet arī pavēris peļņas iespējas baltkrievu robežsargiem, kuri pieprasa kukuļus gan par nelegālo imigrantu, sevišķi no Irākas, gan kontrabandas “pārcelšanu” uz Lietuvas teritoriju.

Situācija uz robežas starp Lietuvu un Baltkrieviju ir ļoti saspringta: nelegālos migrantus tur aiztur katru dienu, saka Lietuvas robežsardzes priekšnieks Rustams Ļubajevs. Viņa vietnieks Vids Mačaitis teic, ka robežpārkāpēji izvēlas Lietuvu vai Poliju, bet ne Latviju: “Latvijā nav neviena, viss notiek caur Lietuvu un Poliju”.

Ļubajevs informē, ka lietuviešu robežsargiem praktiski nav nekādu kontaktu ar baltkrievu kolēģiem un arī nekādu iespēju robežpārkāpējus sūtīt atpakaļ uz turieni, no kurienes viņi nākuši:

“Baltkrievijas kolēģi vienkārši neatbild. Saskaņā ar noteikumiem, mums kopā ar viņiem būtu jāveic kopīga izmeklēšana par nelegālo robežas šķērsošanu, bet tas nenotiek. Viņi to skaidro ar Covid-19 ierobežojumiem. Bet mēs redzam, ka baltkrievi nevēlas fiksēt robežas pārkāpumu faktu un sadarboties ar mums”.

Vienam cilvēkam – 1500 eiro, ģimenei – 35 000 eiro

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčiūns teic, ka mūsu dienvidu kaimiņvalstij jārēķinās ar robežpārkāpēju krasu pieaugumu: “Gan otrdien, gan ceturtdien uz Minsku ir avioreisi no Bagdādes un Stambulas, ar kuriem ierodas cilvēki no Sīrijas un Irākas. Četri reisi – 600 cilvēku. Protams, ne visi viņi dosies uz Lietuvu un ir migranti, bet mēs rēķinām, ka ik nedēļu 200-300 cilvēku gribētu nokļūt Lietuvā”.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite pieļauj, ka Baltkrievijas ierēdņi varētu organizēt nelegālo imigrantu plūsmu no Minskas uz Eiropas Savienību.

“Mēs visi esam dzirdējuši Lukašenko paziņojumus, ka viņi mūs pārpludinās ar migrantiem un narkotikām,” sacīja ministre un piebilda, ka baltkrievu organizētās noziedzības bandas kopā ar Baltkrievijas robežsargiem pat izstrādājušas taksi nelegālajiem imigrantiem, lai viņus nogādātu līdz Lietuvas robežai, no kurienes viņi turpinātu ceļu tālāk uz Rietumeiropu. Vienam cilvēkam tas izmaksā 1500 eiro, bet ģimenei 35 000 eiro.