foto: AP/Scanpix
Japāna dāvina Taivānai vairāk nekā miljonu "AstraZeneca" devu; tas sanikno Pekinu
Pasaulē
2021. gada 4. jūnijs, 13:06

Japāna dāvina Taivānai vairāk nekā miljonu "AstraZeneca" devu; tas sanikno Pekinu

Jauns.lv / LETA

Taivānā piektdien nogādāts vairāk nekā miljons "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas devu, ko Taivānai uzdāvinājusi Japāna, pavēstīja abu valstu amatpersonas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Japānas solis saniknojis Pekinu, kas demokrātisko Taivānu uzskata par savu teritoriju un vēlas panākt salas diplomātisko izolāciju.

"Mēs esam saņēmuši lūgumus no dažādām valstīm un reģioniem piegādāt vakcīnas," žurnālistiem Tokijā sacīja Japānas ārlietu ministrs Tosimicu Motegi. "Šobrīd mēs esam pabeiguši pasākumus saistībā ar Taivānas lūgumu, un mēs bez maksas piegādāsim 1,24 miljonus Japānā ražoto "AstraZeneca" vakcīnu."

Taivāna pauda gandarījumu par šo soli, vienlaikus uzsverot, ka abām valstīm ir kopīgas "brīvības un demokrātijas universālās vērtības".

Taivānas veselības ministrs Čeņs Šidžuns vēlāk apstiprināja, ka vakcīnas ir saņemtas.

"Šī ir lielākā vakcīnu partija, ko mēs esam saņēmuši, un es uzskatu, ka tās būs ļoti noderīgas mūsu vispārējos pandēmijas apturēšanas centienos," sacīja ministrs.

Pekina apsūdz Taivānā valdošo Demokrātisko progresīvo partiju, ka tā "politiskās manipulācijas stāda augstāk par cilvēku dzīvībām", atsakoties pieņemt Ķīnas vakcīnas, vēsta ziņu aģentūra "Siņhua".

Taivānas prezidente Cai Inveņa savukārt pārmet Ķīnai, ka tā iejaukusies Taivānas centienos nodrošināt "Pfizer" vakcīnas, ko reģionā izplata Šanhajā bāzētais farmācijas uzņēmums.

Japānas dāvinājums saņemts laikā, kad Taivāna reģistrēts straujš injicēšanās gadījumu kāpums.

Inficēšanās gadījumu skaits Taivānā sasniedzis 10 000, bet ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits - 187.

Taivāna dažu mēnešu laikā vēlas izvērst masu vakcinācijas programmu, katru nedēļu injicējot miljonu devu, tomēr vakcīnu krājumus tai izdodas sarūpēt ar grūtībām.

Valsts ar 23,5 miljoniem iedzīvotāju pasūtījusi 30 miljonus devu, bet līdz Japānas dāvinājuma saņemšanai tā bija saņēmusi 26 600 "AstraZeneca" devu un 150 000 "Moderna" devu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās