foto: agefotostock / Alamy/ Vida Press
Meksika apsūdz trīs modes zīmolus "kultūras zādzībā"
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2021. gada 2. jūnijs, 06:38

Meksika apsūdz trīs modes zīmolus "kultūras zādzībā"

Jauns.lv

Meksika apsūdz trīs apģērbu tirgotājus - "Zara", "Anthropologie" un "Patowl" - kultūras apropriācijā, apgalvojot, ka šie modes zīmoli "izmantojuši" Meksikas pamatiedzīvotāju radītos dizainus, raksta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zīmoliem adresētajā vēstulē Meksikas Kultūras ministrija lūdz "publiskus paskaidrojumus". Tā arī aicina "atdot apģērba dizaina dēļ gūtās priekšrocības radošajām kopienām", kuras, pēc ministrijas domām, izgudrojušas izšūšanas paņēmienus un dizaina motīvus.

Ar 13. maiju datētās vēstules, kuras parakstījusi Meksikas kultūras ministre Alehandra Frausto Guerrero, publiskotas pagājušajā piektdienā. Tajā parādīti arī vairāki piemēri, kuros salīdzināti tirgotāju piedāvātie produkti un vietējo Oaksakas pilsētas amatnieku darinātie apģērbi.

Kultūras ministrija tostarp apšaubījusi zīmola "Zara" midi kleitu ar izšuvumiem. Meksikas valdības pārstāvji apgalvo, ka spāņu zīmols ir nokopējis tradicionālās "huipil" kleitas, ko darina miksteku ciltis. Vienas šādas kleitas izgatavošana amatniekiem parasti prasot vismaz mēnesi. Attiecīgā prece vairs nav pieejama pārdošanai "Zara" interneta vietnē.

Arī pārējie divi modes zīmoli apsūdzēti dizaina atdarinājumos.

Kultūras ministrija savā paziņojumā presei norāda, ka šie zīmoli ir "privatizējuši" pamatiedzīvotāju kopienu "kolektīvo īpašumu".

Ministrija aicina apģērbu tirgotājus izveidot "ētisku ietvaru", lai strādātu tiešā sasaistē ar Meksikas amatniekiem.

Uz Meksikas Kultūras ministrijas pārmetumiem atbildējis arī "Zara" mātesuzņēmums "Inditex", kas norādījis, ka "augsti respektē Kultūras ministriju un Meksikas kopienas", tomēr kleitas dizains neesot apzināti aizgūts no meksikāņu tautām.

Pārējās firmas savus komentārus vēl nav sniegušas.

Kā norāda CNN, šī nav pirmā reize, kad Meksika apsūdzējusi modes zīmolus par piesavināšanos.

Pagājušā gada novembrī franču dizainerei Izabellai Marantai nācās atvainoties pēc tam, kad Meksikas Kultūras ministrija  apgalvoja, ka uz viņas apģērbu birkām izvietotas vietējo kopienu darinātas rakstu zīmes.

Savukārt 2019. gadā ministrija apsūdzēja ASV sieviešu apģērbu zīmolu "Carolina Herrera" par meksikāņu garadarbu izmantošanu "bez atļaujas, bez cieņas un bez jebkādiem ekonomiskiem apsvērumiem".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās