foto: AFP/Scanpix
Čehijas policija rekomendē izvirzīt apsūdzības premjerministram
Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs
Pasaulē
2021. gada 31. maijs, 23:53

Čehijas policija rekomendē izvirzīt apsūdzības premjerministram

Jauns.lv / LETA

Čehijas policija pirmdien rekomendējusi prokuratūrai izvirzīt apsūdzības Čehijas premjerministram Andrejam Babišam par ļaunprātīgu Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izmantošanu.

66 gadus vecais Slovākijā dzimušais agroķīmijas magnāts Babišs, kuru žurnāls "Forbes" atzinis par piekto bagātāko cilvēku Čehijā, tiek turēts aizdomās par ļaunprātīgu Eiropas Savienības līdzekļu izmantošanu 2007.gadā, lai izveidotu luksusa kūrortu "Stārķa ligzda". Lai saņemtu ES palīdzību mazajiem uzņēmumiem, kompānija, kas veidoja kūrortu, tika nodalīta no Babiša daudznozaru holdinga "Agrofert", bet pēc tam tajā atkal iekļauta.

Babišs noliedzis, ka būtu pārkāpis likumu.

Prokuratūra pēc lietas dokumentu izskatīšanas izlems, "vai izvirzīt apsūdzības Babišam, izbeigt kriminālprocesu vai risināt šo jautājumu kādā citā veidā", paziņoja Prāgas prokuratūra.

Policija jau 2019.gadā aicināja prokuratūru izvirzīt apsūdzības Babišam šajā lietā, taču prokuratūra toreiz nolēma to nedarīt, norādot, ka apsūdzību izvirzīšanai trūkst pamatojuma.

Taču ģenerālprokurors vēlāk secināja, ka lēmums pārtraukt izmeklēšanu bija sasteigts un nelikumīgs, un atkal atvēra lietu pret Babišu.