Pasaulē
2021. gada 13. maijs, 08:11

Izraēlas un palestīniešu konflikts turpina saasināties; no Gazas joslas izšautas aptuveni 1500 raķetes

Jauns.lv / LETA

Pēc vairākas dienas ilgajām savstarpējām apšaudēm ar palestīniešiem Gazas joslā un pēc sadursmēm starp ebrejiem un arābiem pilsētu ielās pašu valstī izraēlieši ceturtdien gatavojas tālākai konflikta eskalācijai.

Par spīti starptautiskajiem diplomātiskajiem centieniem krīzi atrisināt, naktī uz ceturtdienu no Gazas joslas uz Izraēlu atkal tika izšauti vairāki simti raķešu.

Gaisa trauksme atskanēja visā Izraēlā, un pirmo reizi to varēja dzirdēt arī valsts ziemeļos.

foto: EPA/Scanpix
Palestīnieši pārmeklē Gazā sagrautās augstceltnes drupas.

Tikmēr Izraēlas gaisa spēki ziņo par jauniem uzlidojumiem objektiem Gazas joslā, kas saistīti ar radikālā islāmistu grupējuma "Hamas" "pretizlūkošanas infrastruktūru".

Līdz šim Gazas joslā nogalināti vismaz 67 cilvēki, tostarp 17 bērni, bet gandrīz 400 guvuši ievainojumus.

Trešdien "Hamas" atzina, ka uzlidojumos gājis bojā arī grupējuma militārā spārna komandieris Gazas pilsētā Basems Isa, kamēr Izraēlas armija apgalvo, ka likvidējusi vēl trīs augstākā ranga "Hamas" komandierus.

Izraēliešu uzlidojumos sagrauta arī "Hamas" televīzijas kanāla "Al Aqsa" ēka.

Izraēla ziņo, ka kopš pirmdienas palestīnieši uz tās teritoriju izšāvuši aptuveni 1500 raķetes.

Līdz šim nogalināti septiņi izraēlieši, tostarp kāds sešus gadus vecs bērns.

Šis ir intensīvākais vardarbības uzliesmojums pēdējo septiņu gadu laikā, un to ievadīja sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas policiju, kas nedēļas nogalē izcēlās Jeruzalemē pie Aksas mošejas.

Sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas policiju Jeruzalemē

Pirmdien pie Aksas mošejas Jeruzalemē izcēlušās nopietnas sadursmes starp palestīniešu dievlūdzējiem un Izraēlas policiju.

gallery icon
37

Vienlaikus ar raķešu apšaudēm pieņemas spēkā vardarbīgas sadursmes starp ebrejiem un arābiem Izraēlas iekšienē.

Trešdienas vakarā visā Izraēlā ielās izgāja galēji labējo ebreju grupējumu aktīvisti, kas iesaistījās sadursmēs gan ar arābiem, gan ar drošības spēkiem.

Policija ziņo, ka tai nācies reaģēt uz vardarbīgiem incidentiem daudzās pilsētās, tostarp Lodā, Ako un Haifā.

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā iznīcinātās ēkas

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā iznīcinātas visas policijas ēkas, pavēstīja palestīniešu anklāva Iekšlietu ministrija. Uzbrukts arī svarīgu "Hamas" pārstāvju mājām.

gallery icon
23

Izraēlas televīzija demonstrējusi kadrus, kuros redzams, kā galēji labējo ebreju aktīvistu pūlis vienā no Batjamas ielām sit kādu vīrieti, kuru tie noturējuši par arābu, kamēr tas nepaliek nekustīgi guļam.

Telavivas slimnīca, uz kurieni pēc tam nogādāts šis linčošanas upuris, ziņo, ka vīrietis ir smagi ievainots, taču viņa stāvoklis ir stabils.

Lodā, kur ir jaukts ebreju un arābu iedzīvotāju sastāvs, izsludināts ārkārtējais stāvoklis, jo tur tika demolētas un dedzinātas sinagogas, kā arī citi ebreju īpašumi. Tajā paša laikā pilsētā nošauts arī kāds arābs.

Izraēlas prezidents Ruvens Rivlins sev neierasti asā tonī nosodījis šos "grautiņus", kurus sarīkojis "asinskārs arābu pūlis".

Tikmēr Izraēlas drošības spēki nogalinājuši kādu palestīnieti arī okupētajā Rietumkrastā, ceturtdien ziņo palestīniešu pašpārvaldes Veselības ministrija.

Kopumā sadursmēs starp Izraēlas armiju un palestīniešiem Rietumkrastā trešdien nogalināti trīs cilvēki.

"Tas, kas pēdējo dienu laikā notiek Izraēlas pilsētās, ir nepieņemami. Nekas neattaisno arābu linčošanu no ebreju puses un ebreju linčošanu no arābu puses," uzsvēris Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, piebilstot, ka Izraēla šobrīd cīnās divās frontēs.

Tikmēr avoti diplomātu aprindās vēsta, ka pieprasīta ANO Drošības padomes ārkārtas sēde piektdien, lai apspriestu krīzi Tuvajos Austrumos.

Kopš pirmdienas jau notikušas divas slēgtas Drošības padomes sēdes videokonferenču formātā, taču ASV, kas ir tuvs Izraēlas sabiedrotais, iebildusi pret kopējo deklarāciju, kas, pēc Vašingtonas domām, nepalīdzētu situācijas deeskalācijai.

Netanjahu trešdien bijusi telefonsaruna ar ASV prezidentu Džo Baidenu, kurš atzinis, ka "Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt".

Savukārt ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pavēstījis, ka viņam bijusi saruna ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, kurā viņš aicinājis izbeigt Izraēlas apšaudīšanu ar raķetēm.

Iepriekš Blinkens paziņoja, ka uz Tuvajiem Austrumiem tiks nosūtīts ASV īpašais vēstnieks, lai mēģinātu mazināt spriedzi.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicinājis steidzami sasaukt tā dēvētā Tuvo Austrumu kvarteta sanāksmi, piedaloties ASV, Krievijai, ANO un Eiropas Savienībai (ES).

Arī Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons aicinājis abas puses "atkāpties no kraujas malas".

Taču Izraēlas valdība brīdinājusi, ka "tas ir tikai sākums", bet armijas pārstāvis paziņojis, ka uzlidojumi Gazas joslai turpināsies un ka Izraēla ir gatava "dažādiem scenārijiem".

Viens no scenārijiem ir arī sauszemes spēku nosūtīšana uz Gazas joslu.

Tajā pašā laikā arī "Hamas" līderis Ismails Hanijehs draudējis pastiprināt Izraēlas apšaudīšanu.

Tikmēr nerimst sadursmes Austrumjeruzalemē, kas notiek katru nakti, un palestīniešu Sarkanais Pusmēness ziņo, ka tajās ievainoti jau vairāk nekā 900 cilvēki.