foto: REUTERS/SCANPIX
Tā Nigērijā rodas miljardieri. Pēckara gados radītā igbo mācekļu shēma
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2021. gada 11. maijs, 05:48

Tā Nigērijā rodas miljardieri. Pēckara gados radītā igbo mācekļu shēma

Jauns.lv

Viena no Nigērijas tautām - igbo kopiena - ieguvusi veiksmīgu uzņēmēju reputāciju. Daļēji tas noticis, pateicoties igbo kopienas izveidotajai un piekoptajai mācekļu shēmai, raksta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

BBC Nigērijas galvenajā biznesa un finanšu centrā - Lagosā - sastop 28 gadus veco Onjeku Ori. Viņš tigo mobilo tālruņu aksesuārus. Veikalu un visu tajā esošo viņam atdevis bijušais priekšnieks pēc tam, kad Ori vairākus gadus pie viņa nostrādājis bez atalgojuma, apgūstot amatu.

"Es astoņus gadus kalpoju savam priekšniekam [Nigēriešu valodā - oga]. Mans priekšnieks man atdeva šo veikalu. Pirms viņš man to atdeva, es veikalu biju vadījis četrus gadus. Es negaidīju to," stāsta vīrietis.

Ori piedzima lauksaimnieku ģimenē Nigērijas dienvidaustrumos. Viņš norāda, ka šādiem cilvēkiem iespēju, kā izkļūt no nabadzības, ir maz. Viņa ģimene nevar atļauties izglītību, turklāt pat cilvēkiem ar universitātes grādu Nigērijā, kur valda bezdarbs, darbu atrast ir grūti.

Tāpēc Ori pēc vidusskolas turpināja citu jauno igbo vīriešu iemīto ceļu apgūt amatu mācekļu sistēmā, kas valstī pazīstama ar nosaukumu "Igba Boi".

"Igba Boi" ir prakse, kad jaunieši, galvenokārt zēni, pamet ģimeni, lai dzīvotu pie veiksmīgiem uzņēmējiem.

Shēma paredz, ka zēni "kalpo" savam priekšniekam, darot visu viņa labā - tostarp mazgājot automašīnas un veicot mājas darbus. Apmaiņā puiši apgūst dzīves iemaņas un priekšnieki viņiem māca, kā vadīt biznesu. Viņiem tiek nodrošināta arī pārtika un vieta, kur dzīvot.

Norunātā prakses perioda beigās priekšnieks sniedz māceklim kapitālu, lai viņš varētu izveidot savu biznesu.

Neatstāj brāli aiz muguras

Igbo mācekļu sistēmas saknes meklējamas Nigērijas pilsoņu kara beigās, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, norāda profesors Ndubisi Ekekve. Jau divu gadu laikā igbo tautai izdevās atjaunot ievērojamu pirmskara ekonomiskā stāvokļa daļu. Tas notika, neskatoties uz to, ka Nigērijas valdība daudziem igbo konfiscēja bankas kontus.

Abas pilsētā 1971. gadā izveidotais sociālais Tautas klubs tiek uzskatīts par Igbo mācekļu shēmas aizsācējiem. Par shēmas pamatprincipu tiek uzskatīta igbo tautas filozofija "onye a hana nwanne ya" jeb tulkojumā - "neatstāj brāli aiz muguras".

Mācekļu sistēma galvenokārt ir paredzēta zēniem un jauniem vīriešiem, jo ​​ģimenes parasti nevēlas ļaut savām meitām dzīvot pie uzņēmēja apmēram piecus gadus. Sievietes tā vietā pašas par saviem līdzekļiem amatu apgūst uzņēmumos, joprojām dzīvojot mājās. Šādas maksas mācības parasti ilgst no sešiem mēnešiem līdz gadam.

Starp igbo mācekļu sistēmas "produktiem" ir arī tādi izcili Nigērijas uzņēmēji kā Nigērijas pirmā vietējā automobiļu ražošanas uzņēmuma "Innoson Vehicle Manufacturing" dibinātājs Inosens Čukvuma un "Coscharis" grupas dibinātājs Kosmass Maduka.

2019. gada intervijā BBC Maduka stāstīja, ka 200 nairu (0,43 eiro), ko priekšnieks viņam piešķīra prakses beigās 1976. gadā, bijis pamats viņa miljoniem vērtā biznesa impērijai.

Shēmas panākumi ir redzami arī Nigērijas austrumu pilsētās  Oničā, Abā un Nnevi, kur tirgojamies sastopami uzņēmēji no visas Rietumāfrikas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Citi nokalpo un nedabū neko

Tomēr "Igba Boi" prakse neiztiek arī bez kritiķiem. Galvenokārt tā izpelnās skepsi tāpēc, ka mācekļiem ir pilnībā jāpaļaujas uz priekšnieku labo gribu parūpēties par jauno vīriešu labklājību pēc prakses beigām.

Ndubuisi Ilo, kurš tagad vada veiksmīgu auto detaļu veikalu Lagosā, stāsta, ka priekšnieks viņu pēc septiņu gadu ilgas kalpošanas atstājis tukšā. "Mans boss man kādu dienu piezvanīja un pateica, ka nevar atļauties mani atalgot. Viņš aizlūdza par mani un aicināja cīnīties par sevi. Sākumā bija ļoti grūti, un man pat nācās gulēt automašīnā. Bet tagad es atskatos uz tiem laikiem ar smaidu," viņš saka.

Neskatoties uz lielo vilšanos, kas piedzīvota, Ilo neuzskata, ka apmācību laiks bijusi velta laika izšķiešana, jo iegūtās zināšanas viņam noderējušas, sākot pašam savu tirdzniecību.

"Daži uzņēmēji negrib izmaksāt naudu, par kuru iepriekš vienojušies, jo šī nauda ir saistīta ar uzņēmējdarbības izveidi māceklim, kurš nokalpojis savu laiku.

Daži no viņiem apsūdz mācekļus par zādzību vai ko tamlīdzīgu un vienkārši izbeidz līgumu," norāda Ilo.

"Igba Boi" līgumi parasti ir mutiski, un, kad uzņēmējs atsakās pildīt pienākumus, mācekļiem ir maz iespēju aizstāvēt savas tiesības.

Šobrīd tiek prātots par veidiem, kā institucionalizēt igbo mācekļu sistēmu, lai mazinātu risku, ka kāda no mācībās iesaistītajām pusēm nepilda vienošanos.