foto: EPA/Scanpix
Vācija varētu būt pārvarējusi koronavīrusa trešo vilni
Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns.
Pasaulē
2021. gada 7. maijs, 16:57

Vācija varētu būt pārvarējusi koronavīrusa trešo vilni

Jauns.lv / LETA

Vācijai, šķiet, izdevies salauzt koronavīrusa trešo vilni, kuru uz priekšu dzina vīrusa paveids, kas sākotnēji tika atklāts Lielbritānijā, piektdien paziņojis Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taču Špāns brīdinājis pāragri neatcelt ierobežojumus, kas ieviesti cīņā ar pandēmiju.

"Inficēšanās rādītāji atkal krītas, bet mēs joprojām atrodamies augstā līmenī. Tie vēl nesamazinās visur vienādā tempā, bet tie krītas," preses konferencē Berlīne paziņoja Špāns.

Roberta Koha institūts piektdien reģistrējis 18 485 jaunus inficēšanās gadījumus. Pirms divām nedēļām tika reģistrēti 27 543 jauni Covid-19 gadījumi.

Septiņu dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Vācijā 7.maijā ir 125,7.

Saskaņā ar aprīlī pieņemtajiem noteikumiem reģionos, kuros šis rādītājs noslīd zem 100, atļauts pakāpeniski atvieglot ierobežojumus, kas noteikti cīņā ar koronavīrusu.

Taču Špāns brīdināja, ka ierobežojumu pāragra atcelšana "tikai palīdzēs vīrusam".

"Šajā pandēmijas fāzē svarīgi ir nepazaudēt to, kas jau ir sasniegs," sacīja ministrs.

Vācijas parlamenta augšpalāta Bundesrāts šodien atbalstīja vairāku ierobežojumu atcelšanu personām, kas ir vakcinējušās pret jauno koronavīrusu vai to pārslimojušas.

No sestdienas šiem cilvēkiem vairs nebūs jāievēro komandantstundas vai kontaktēšanās ierobežojumi.

Berlīnes mērs Mihaels Millers atzina, ka būs ļoti grūti izkontrolēt situāciju, ja ierobežojumi tiek atcelti tikai cilvēkiem, kas ir vakcinējušies pret jauno koronavīrusu vai to pārslimojuši. Taču viņš uzsvēra, ka runa ir pamata tiesībām, un tās drīkst ierobežot tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā.

Pēc gausā sākuma vakcinācijas kampaņa Vācijā aprīlī uzņēma tempus, un pagājušajā nedēļā Vācijā dienas laikā tika vakcinēts vairāk nekā miljons cilvēku. Aptuveni 31,5% iedzīvotāju ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu.

Špāns ceturtdien paziņoja, ka Vācija centīsies līdz augusta beigām nodrošināt Covid-19 vakcīnas visiem bērniem, kas vecāki par 12 gadiem, ja Eiropas regulators apstiprinās vakcīnu lietošanu šajā vecuma grupā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vācija arī atļāvusi pieteikties "AstraZeneca" vakcīnai visiem cilvēkiem, kas grib vakcinēties.

Iepriekš "AstraZeneca" tika rekomendēta tikai cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem.