foto: ZUMAPRESS.com
Lidostā Indonēzijā pasažieru Covid-19 testiem izmantoti jau lietoti deguna kociņi
Pasaulē
2021. gada 6. maijs, 12:13

Lidostā Indonēzijā pasažieru Covid-19 testiem izmantoti jau lietoti deguna kociņi

Jauns.lv

Indonēzijas policija ziņo, ka līdz pat 10 000 vietējās lidostas pasažieru, iespējams, veikti Covid-19 testi ar atkārtoti lietotiem vates kociņiem. Tādējādi uzņēmums, kas nodrošinājis testu veikšanu, izkrāpis naudu, raksta CNN.

Pieci Indonēzijas farmācijas uzņēmuma "Kimia Farma" darbinieki tika arestēti 27. aprīlī par iespējamu Covid-19 antigēnu eksprestestu veikšanai izmantoto deguna tamponu komplektu mazgāšanu un pārsaiņošanu, kā arī to atkārtotu izmantošanu pasažieriem Kuala Namu starptautiskajā lidostā.

Kā zināms, Indonēzijā visiem iekšzemes lidojumu pasažieriem ir iepriekš jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests. "Kimia Farma" pārdod testa komplektus iepriekš minētajā lidostā.

Krāpšana notikusi apmēram četrus mēnešus, sākot no 2020. gada 17. decembra. Krāpšanas upuru skaits vēl tiek apzināts, bet policija lēš, ka to varētu būt aptuveni 10 000.

Pret aizdomās turētajiem ir izvirzītas apsūdzības par Indonēzijas veselības likuma un Valsts patērētāju tiesību aizsardzības likuma pārkāpumiem. Maksimālais sods, kas viņiem draud, ir 10 gadi cietumā. Starp aizturētajiem ir arī uzņēmuma vadītājs.

Policija norāda, ka katram aizdomās turētajam krāpšanā bija sava loma, sākot no izlietoto vates tamponu mazgāšanas, beidzot ar komplektēšanu un paraugu nogādāšanu laboratorijā.

Reida laikā policija atradusi pārstrādātus vates tamponus, to iepakojumus, kā arī 149 miljonus rūpiju (aptuveni 8600 eiro) skaidrā naudā. Viens Covid-19 antigēnu eksprestests tika pārdots par 200 000 rūpiju (aptuveni 11 eiro).

Kā raksta Honkongā bāzētais laikraksts "South China Morning Post", divi juristi, kuri paši pēdējo mēnešu laikā atkārtoti lidojuši caur Kuala Namu lidostu, plāno celt kolektīvo civilprasību pret uzņēmumu, pieprasot 1 miljarda rūpiju (58 000 eiro) lielu kompensāciju katram cietušajam. 

Indonēzija ir pasaulē ceturtā visapdzīvotākā valsts, un tā piedzīvojusi vienu no smagākajiem Covid-19 uzliesmojumiem Āzijā. Kopš pandēmijas sākuma Indonēzijā reģistrēti vairāk nekā 1,6 miljoni saslimšanas gadījumu, bet ar infekciju miruši 46 000 cilvēku.

Varas iestādes šajā valstī ir nobažījušās par gaidāmajiem islāma Dzīru svētkiem. Lai apturētu Covid-19 izplatību Dzīru svētku jeb mazā bairama laikā, valdība ir aizliegusi visus iekšzemes ceļojumus no 6. līdz 17. maijam.