foto: EPA/Scanpix
Berlīnē un Parīzē 1.maija demonstrācijas pāraugušas sadursmēs ar policiju
2021. gada 1. maijs Berlīnē.
Pasaulē
2021. gada 2. maijs, 13:48

Berlīnē un Parīzē 1.maija demonstrācijas pāraugušas sadursmēs ar policiju

LETA

Berlīnē un Parīzē 1.maija demonstrācijas pāraugušas sadursmēs ar policiju, bet Turcijā aizturēti vairāk nekā 200 cilvēki.

Berlīnes policija šodien paziņoja, ka, demonstrācijām pāraugot vardarbībā, aizturēti tika aptuveni 240 cilvēki.

Kamēr Vācijas Arodbiedrību konfederācija (DGB) galveno mītiņu rīkoja Hamburgā ar devīzi "Solidaritāte ir nākotne", varasiestāžu galvenā uzmanība bija pievērsta Berlīnei.

Vācijas galvaspilsētā 1.maija demonstrācijās sestdien piedalījās 20 000 līdz 30 000 cilvēku, bet par kārtību gādāja aptuveni 5600 policisti.

Vairums no 20 Berlīnē plānotajām demonstrācijām noritēja mierīgi, taču vakarpusē situācija kļuva saspringta. Protestētāji apmētāja policistus ar pudelēm un akmeņiem un aizdedzināja atkritumu tvertnes.

Protestos tika ievainoti aptuveni 20 policisti.

"Vardarbība demonstrāciju laikā ir pilnīgi nepieņemama. Situācija pasliktinājās, bet ātri tika pakļauta kontrolei," sacīja Berlīnes policijas priekšniece Barbara Slovika.

Francijā 1.maija demonstrācijās piedalījās aptuveni 170 000 cilvēku, tostarp 25 000 sapulcējās Parīzē, ziņoja arodbiedrība CGT. Savukārt Francijas Iekšlietu ministrija ziņoja, ka demonstrācijās piedalījušies 106 000 cilvēku, tostarp 17 000 sapulcējušies Parīzē.

Protestētāju plakāti vēstīja par dažādām prasībām, sākot no nakts komandantstundas atcelšanas un beidzot ar nodarbinātības jomā plānoto reformu atcelšanu.

CGT ziņoja, ka visā Francijā bija plānotas aptuveni 300 demonstrācijas.

Demonstrācijas aizvadītas kopumā mierīgi, taču Parīzē un Lionā notikuši atsevišķi incidenti. Parīzē izcēlušās sadursmes starp policistiem un galēji kreisi noskaņotiem protestētājiem. Vairākām bankām tika izsisti logu stikli, tika aizdedzinātas atkritumu tvertnes un policisti apmētāti ar petardēm, uz ko likumsargi atbildēja ar asaru gāzi.

CGT ziņoja, ka Parīzē demonstrācijās ievainots 21 cilvēks, tostarp četri cilvēki guvuši nopietnas traumas.

Parīzē demonstrāciju laikā par kārtību gādāja aptuveni 5000 policistu.

Policija aizturēja 56 cilvēkus, tostarp 46 Parīzē, atsaucoties uz Francijas iekšlietu ministriju, ziņoja aģentūra AFP.

1.maija demonstrācijas notika arī vairāk nekā 70 Spānijas pilsētās.

Madridē demonstrācijas dalībnieku skaits pandēmijas dēļ bija ierobežots līdz 1000. Vairums protestētāju bija maskās un ievēroja sociālo distancēšanos.

Turcijā policija Stambulā aizturēja vairāk nekā 200 cilvēkus, kuri mēģināja sarīkot strādnieku demonstrāciju, kas pandēmijas apstākļos tika aizliegta. Vēl 11 cilvēki tika aizturēti Ankarā par mēģinājumu piedalīties protestos, ziņoja vietējie mediji.