foto: REUTERS/SCANPIX
Svētdien Albānijā notiek parlamenta vēlēšanas
Sieviete Tirānā balso parlamenta vēlēšanās.
Pasaulē
2021. gada 25. aprīlis, 10:14

Svētdien Albānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Albānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kuras var atstāt izšķirošu ietekmi uz Tirānas vēmi pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Līdzšinējais premjerministrs Edi Rama cer uz trešo pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā, taču valdošajai Sociālistu partijai izaicinājumi metis ducis partiju, kas apvienojošās ap lielāko opozīcijas partiju - demokrātiem.

Tajā pašā laikā vēlētājus pārņēmusi apātija, jo viņi jau pieraduši, ka vēlēšanu zaudētāji Albānijā vienmēr apsūdz uzvarētājus par rezultātu viltošanu, bet priekšvēlēšanu kampaņās bieži dominē politiķu savstarpējā personīgo rēķinu kārtošana.

Albānija, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz tikai 2,8 miljonus, ir starp nabadzīgākajām Eiropas valstīm, bet pandēmija situāciju vēl lielākā mērā pasliktinājusi, jo stipri cietusi tautsaimniecībai nozīmīgā tūrisma nozare.

Albānijā jau divus gadus nerimst arī politiskā krīze, jo daļa deputātu atteikušies ieņemt savas vietas parlamentā, apgalvojot, ka iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2017.gadā un kurās pārliecinošu uzvaru guva sociālisti, rezultāti tikuši viltoti.

Lai gan aptaujas liecina, ka sociālisti arī šoreiz apsteidz savus sāncenšus, izšķirošā nozīme ir pēdējām dienām pirms balsojuma, kad savu izvēli izdara tie vēlētāji, kas līdz tam nav izšķīrušies, norāda politiskais komentētājs Lufti Derviši.

Albānija kopš 2014.gada ir oficiāla ES kandidātvalsts, un gan pozīcija, gan opozīcija apgalvo, ka tās atbalsta dalību blokā, solot īstenot ES pieprasītās reformas, tostarp reformēt tiesu sistēmu.

Rama, kas savulaik bijis basketbolists un mākslinieks, lielu uzsvaru savā kampaņā licis uz vakcināciju, solot, ka līdz jūnija beigām būs sapotēti jau 500 000 albāņu.

Viņš cenšas vēlētājus arī pārliecināt, ka pandēmijas dēļ viņam nepieciešams vairāk laika, lai pabeigtu iesāktos infrastruktūras projektus un atjaunotu tūkstošiem ēku, kas tika sagrautas 2019.gada zemestrīcē.

Savukārt līdzšinējā premjera oponenti uzsvaru liek uz ekonomikas atdzīvināšanu, sniedzot atbalstu mazajiem uzņēmumiem.

Tikmēr asās personiskās domstarpības starp vadošajiem albāņu politiķiem, likušas ES dalībvalstu vēstniekiem nākt klajā ar paziņojumu, kurā izteikts aicinājums gādāt par kampaņu "bez musinošas retorikas un naida runas".

Tomēr visas kampaņas gaitā Demokrātiskās partijas līderis Lulzims Baša un Rama turpināja apmainīties ar savstarpējiem apvainojumiem.

Kamēr Baša apgalvo, ka Rama viltojis iepriekšējo vēlēšanu rezultātus un savā kontrolē sagrābis gan valsts institūcijas, gan ekonomiku, līdzšinējais valdības vadītājs pārmet opozīcijas līderim, ka tam neesot nekādas politiskās programmas, bet tikai viens kaujas sauklis - "pēdējā kauja pret premjerministru".

Pašā vēlēšanu priekšvakarā abu lielāko partiju savstarpējais naidīgums pāraudzis atklātā vardarbībā, kad vienā no pilsētām Tirānas apkārtnē izcēlusies apšaude, kuras laikā viens sociālistu atbalstītājs nogalināts, bet četri cilvēki guvuši ievainojumus.

Tikmēr amatpersonas, cenšoties kliedēt pastāvīgās runas par vēlēšanu rezultātu viltošanu, ieviesušas elektronisko vēlētāju identifikācijas sistēmu.

"25.aprīlis būs patiesības brīdis Albānijas politiskajām partijām," norādījis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) vēstnieks Albānijā Vinčenco del Monako.

Sarunā ar aģentūru AFP viņš atzinis, ka netraucēta vēlēšanu aizvadīšana ir apliecinājums "nacionālajam politiskajam briedumam".