foto: VIA REUTERS
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Angelas Merkeles pošu pase.
Pasaulē
2021. gada 24. aprīlis, 07:34

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Grieķija atcēlusi prasību par karantīnas ievērošanu tūristiem no Eiropas Savienības, Lielbritānijas, ASV, Izraēlas, Serbijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kuri vakcinējušies pret jauno koronavīrusu vai var uzrādīt iepriekšējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu testu.

Vācijas kanclere Angela Merkele saņēmusi pirmo poti pret Covid-19, viņa vakcinēta ar "AstraZeneca" preparātu. Vācijā nepiedāvā ar to vakcinēt par 60 gadiem jaunākus pacientus, ja vien ārsts to nav ieteicis, bet Merkelei ir 66 gadi.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena saņēmusi "Pfizer/BioNTech" vakcīnas pirmo poti. Viņas kārta pienākusi atbilstoši Beļģijas vakcinācijas kampaņas noteikumiem. Leienas tviterī publicētajā foto viņai uz rokas uzlīmēts plāksteris ar Eiropas Savienības karoga attēlu. No 27 eirokomisāriem septiņi jau ir vakcinēti.

Dānija pirmā Eiropā pilnībā atteikusies no "AstraZeneca" vakcīnām, neskatoties uz Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Zāļu aģentūras ieteikumiem. Dānijā "AstraZeneca" vakcīnu saņēmuši vairāk nekā 140 000 cilvēku, diviem izveidojušies trombi, un viens no viņiem miris.

Sekas pēc pārslimota Covid-19, piemēram, neiroloģiski traucējumi, gan var būt daudz nopietnākas nekā potenciālās blaknes pēc vakcinācijas.

Lai mazinātu bažas par "AstraZeneca" vakcīnas iespējamām blaknēm, Kiprā visi ministri tiešraidē sapotējušies ar šo vakcīnu, un visi ir sveiki un veseli. Līdz šim vismaz vienu devu saņēmis nepilns 21% Kipras iedzīvotāju, taču simtiem cilvēku atteikušies vakcinēties ar AstraZeneca preparātu, kuru šajā valstī atļauts izmantot visiem, kas vecāki par 30 gadiem.

No trombu ažiotāžas cieš arī "Sputnik V" – Argentīnas Veselības ministrijas pārskatā norādīti divi šādi gadījumi ar Krievijas vakcīnu. Tie gan konstatēti no pusotra miljona injekciju, tādējādi bīstamā blakne izpaudusies 0,008% gadījumu. Vēl reģistrēti septiņi anafilakses – kritiski bīstamas alerģijas – gadījumi. Krievijas Veselības ministrija nepublicē informāciju par blaknēm pēc šīs potes.

Ukrainā sākusies vakcinācija ar "Pfizer/BioNTech" preparātu, pagaidām saņemts 117 devu. Pirmos potē pansionātu iemītniekus un darbiniekus, policistus un citus iekšlietu resorā strādājošos. Ukraina izmanto arī ķīniešu vakcīnu "CoronaVac".