foto: REUTERS/SCANPIX
Par telefonkrāpnieku upuri Honkongā kļuvusi 90 gadu veca miljonāre
Pasaulē
2021. gada 22. aprīlis, 14:45

Par telefonkrāpnieku upuri Honkongā kļuvusi 90 gadu veca miljonāre

Jauns.lv

Honkongā par krāpnieku upuri kļuvusi 90 gadu veca miljonāre, kuru apvārdojušas viltus amatpersonas, kas apgalvojušas, ka seniore kļuvusi par identitātes zādzības upuri, raksta "The Guardian".

No sievietes izkrāpta iespaidīga summa - 250 miljoni Honkongas dolāru jeb aptuveni 27 miljoni eiro. Kā norāda policija, Honkongā notikusi līdz šim vērienīgākā telefonkrāpšana.

Cietusī sieviete dzīvo savrupnamā prestižajā Viktorijas virsotņu rajonā.

Noziedznieki ar viņu pa telefonu sazinājušies pagājušajā vasarā. Viņi uzdevās par Ķīnas valsts drošības amatpersonām un apgalvoja, ka sievietes identitāte uzrādās kādā smagā krimināllietā kontinentālajā Ķīnā.

Viltus amatpersonas mudinājušas sievieti pārskaitīt naudu no sava bankas konta uz "izmeklēšanas grupas rīcībā esošo kontu, lai to pārbaudītu un droši uzglabātu".

Pēc vairākām dienām pie sievietes uz mājām ieradusies kāda persona ar īpašu mobilo tālruni un SIM karti, no kura veikts zvans viltus apsardzes darbiniekiem, kuri miljonāri pārliecinājuši veikt kopumā 11 bankas pārskaitījumus.

Piecu mēnešu laikā kundze krāpniekiem pārskaitījusi 250 miljonus Honkongas dolāru, kas ir lielākā līdz šim zināmā izkrāptā naudas summa Honkongā. Krāpšana atklāta pēc tam, kad aizdomīgās darbības piefiksējis sievietes kopējs, kurš par to informēja pensionāres meitu.

Izmeklēšanas laikā aizturēts 19 gadus vecs jaunietis, kurš gan vēlāk atbrīvots pret drošības naudu.

Honkongā ir viena no pasaulē lielākajām miljardieru populācijām pasaulē. Liela daļa no viņiem ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuri pret krāpniekiem ir neaizsargātāki. Ziņojumi par telefonkrāpniecību 2021. gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērno gadu, Honkongā pieauguši par 18%.

Pagājušajā gadā no kādas 65 gadus vecas sievietes pēc līdzīgas shēmas izkrāpti 68,9 miljoni Honkongas dolāru (aptuveni 7 miljoni eiro).