foto: AFP/Scanpix
Dānija atteicās no "AstraZeneca" vakcīnas. Kas notiks ar neizlietotajām devām?
Pasaulē
2021. gada 20. aprīlis, 12:34

Dānija atteicās no "AstraZeneca" vakcīnas. Kas notiks ar neizlietotajām devām?

Jauns.lv

Kamēr dažas valstis joprojām ar nepacietību gaida katru nākamo Covid-19 vakcīnu kravu, citas paziņojušas, ka drošības apsvērumu dēļ jau piegādātās vakcīnas devas neizmantos. Atklāts paliek jautājums, kas notiks ar šīm potēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vairākās valstis ir ierobežojušas "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" vakcīnu lietošanu jaunākām vecuma grupām, pamatojoties uz ļoti reto asins recekļu risku.

Dānija 14. aprīlī paziņoja, ka "AstraZeneca" vakcīnu pārtrauks izmantot pilnībā, izraisot lielu interesi par neizlietotajām devām. Vēlmi pārpirkt potes no Dānijas jau izrādījusi Čehija. Arī Latvija, Lietuva un Igaunija ir apsvērusi pieteikties šīm neizlietotajām vakcīnām.

Cilvēki masveidā dodas vakcinēties pret Covid-19

Lielās cilvēku intereses dēļ vakcinācija pret Covid-19 "ATTA" centrā sākusies jau pirms plkst.9.00.

gallery icon
96

Pamatojoties uz Apvienotās Karalistes zāļu regulatora datiem, iespēja pēc "AstraZeneca" vakcīnas saskarties ar trombiem ir aptuveni vienam cilvēkam no miljona.

Neskatoties uz to, Dānijas veselības iestāde pieņēma lēmumu pārtraukt "AstraZeneca" lietošanu visām vecuma grupām. Dānija paziņoja, ka tai ir pieejamas citas vakcīnas, epidēmija šobrīd tiek kontrolēta, un valsts rīkojas piesardzīgi, reaģējot uz "zināmu nopietnu nelabvēlīgu seku risku".

Šis lēmums nozīmē, ka neizlietoti paliek 2,4 miljoni Dānijas pasūtīto vakcīnas devu.

Valstis sāk atteikties arī no "Johnson & Johnson" vakcīnas

Šobrīd tiek pētīta arī saikne starp "Johnson & Johson" ražoto Covid-19 vakcīnu "Janssen" un retu asins recekļu veidošanos. Kamēr nav pabeigtas drošības pārbaudes, šīs vakcīnas paliek neizmantotas ASV, kur pasūtīti 100 miljoni devu.

"Janssen" potēšanu apturējusi arī Dienvidāfrika, kur tā bija izvēlēta kā galvenā vakcīna pēc tam, kad pētījumi parādīja, ka tā sniedz lielāku aizsardzību pret vietējo Covid-19 variantu.

Kā zināms, "AstraZeneca" pret jauno Dienvidāfrikas Covid-19 variantu ir mazāk efektīva, tāpēc Dienvidāfrika izlēma šo poti vairs neizmantot.

Lai izvairītos no liekas vakcīnas devu izšķiešanas, Dienvidāfrika pārdeva miljonu "AstraZeneca" devu izplatīšanai 14 citās Āfrikas valstīs.

Vai Dānijas neizmantotās devas var saņemt kāda cita valsts?

Kā noskaidrojis CNN, teorētiski valstij ir tiesības pārdot vai ziedot sev nevajadzīgās Covid-19 vakcīnas tālāk.

Pagājušajā ceturtdienā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas biroja vadītājs Hans Klūge arī ieteica Dānijai to darīt. "Es saprotu, ka Dānijas Ārlietu ministrija ir jau gatava vai vēl meklē iespējas dalīties ar "AstraZeneca" vakcīnu ar nabadzīgākām valstīm," sacīja Klūge. 

Vēlmi iegūt Dānijas atmestās vakcīnas izteikušas vairākas valstis, bet Dānijas atbilde vēl nav skaidra - valdībai vēl būs jāsniedz komentāri.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līdz lēmuma pieņemšanai šīs vakcīnas glabājas noliktavā. Gan "AstraZeneca", gan "Johnson & Johnson" vakcīnām ir kāda priekšrocība - tās var uzglabāt ledusskapja temperatūrā, kas padara tās vieglāk transportējamas un uzglabājamas nekā, piemēram, "Pfizer" vakcīnas dozas, kas jāuzglabā -70 grādos pēc Celsija.

Vakcīnām ir arī derīguma termiņš.

Kā liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati, Dānija uz 15. aprīli bija saņēmusi 202 920 "AstraZeneca" devu.

Vai ir izstrādāts plāns, kā šādos gadījumos rīkoties?

Plāns ir, un tas saucas "Covax".

Tā ir starptautiska shēma, kuras mērķis ir nodrošināt, ka vakcīnas tiek taisnīgi sadalītas starp visām tautām - bagātajām un nabadzīgajām. To vada PVO.

Līdz 2021. gada beigām "Covax" cer piegādāt vairāk nekā divus miljardus Covid-19 vakcīnu devu cilvēkiem 190 pasaules valstīs.

Daļa no šīs shēmas ietver rezerves vakcīnu ziedojumu pārdali no bagātām valstīm nabadzīgajām.

Piemēram, Lielbritānija, kas pasūtījusi aptuveni 450 miljonus devu, ir apņēmusies ziedot lielāko daļu "pārpalikumu" nabadzīgākajām valstīm. Arī citas valstis izrādījušas līdzīgu solidaritātes žestu, tomēr saskaras ar kritiku, ka neviens precīzi nav paziņojis, cik daudz šādu rezerves devu, būs un kad tās tiks ziedotas.

Pagaidām bagātās valstis koncentrējas uz savu iedzīvotāju vakcinēšanu, "Covax" programmai izlīdzot ar finansējumu.