foto: EPA/Scanpix
Merkeles partijas vadība atbalsta Lašetu kā kanclera kandidātu
CDU valdes 46 locekļu balsojumā 77,5% atbalstīja Armīna Lašeta kandidatūru.
Pasaulē
2021. gada 20. aprīlis, 10:57

Merkeles partijas vadība atbalsta Lašetu kā kanclera kandidātu

Jauns.lv / LETA

Vācijas kancleres Angelas Merkeles konservatīvās partijas Kristīgo demokrātu savienības (CDU) valde otrdienas rītā stingri atbalstīja CDU līderi Armīnu Lašetu kā konservatīvo bloka kandidātu uz Vācijas kanclera amatu septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās.

Pēc vairāk nekā sešas stundas ilgām sarunām CDU valdes 46 locekļu balsojumā 77,5% atbalstīja Lašeta kandidatūru, bet 22,5% atbalstīja CDU Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) līdera Markusa Zēdera kandidatūru.

Zēders, kurš sabiedriskās domas aptaujās ir populārāks par Lašetu, otrdien paziņoja, ka beidz cīņu par kanclera kandidāta vietu.

"Kauliņi ir mesti. Armīns Lašets ir kanclera kandidāts," pavēstīja Zēders.

CDU otrdienas rīta balsojums faktiski noslēdza Lašeta un Zēdera sāncensību uz CDU/CSU kanclera amata kandidatūru. Lašetu, kurš ir Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes premjerministrs, atbalstīja CDU vadība, taču Bavārijas premjers Zēders, kā liecina aptaujas, ir tīkamāks vēlētājiem. Arī CDU/CSU Bundestāga frakcijas sēdē pagājušo otrdien Zēders baudīja lielāku atbalstu.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc laikraksta "Augsburger Allgemeine" pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Civey", 58% vāciešu izteikušies, ka Zēders rīkojies pareizi, izsakot vēlmi kļūt par konservatīvo bloka kandidātu uz kanclera amatu. Viņa rīcību par nepareizu atzinuši tikai 30% aptaujāto, kamēr 12% nav varējuši uz šo jautājumu atbildēt.

Tikmēr starp CDU/CSU vēlētājiem atbalstu Zēderam pauduši 86%.