foto: REUTERS/SCANPIX
Krievija nosoda ES sankcijas un pauž cerību, ka izdosies glābt Irānas kodollīgumu
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs tiekas ar Irānas ārlietu ministru Džvadu Zarifu.
Pasaulē
2021. gada 13. aprīlis, 11:11

Krievija nosoda ES sankcijas un pauž cerību, ka izdosies glābt Irānas kodollīgumu

Jauns.lv / LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paudis cerību, ka Irānas un pasaules lielvaru noslēgto kodolvienošanos izdosies saglabāt, un nosodījis Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Irānu, norādot, ka tās var kaitēt sarunām par kodollīgumu.

Lavrovs ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tikšanās ar Irānas ārlietu ministru Džvadu Zarifu, kurš no savas puses brīdināja Savienotās Valstis neķerties pie sabotāžas.

Lavrovs nosodīja sankcijas, ko ES piemērojusi Irānai, norādot, ka tās izraisījušas virkni jautājumu.

Zarifs savukārt brīdināja ASV, ka sankcijas nedos tām papildu ietekmes sviras sarunās par 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos.

Irānai nav problēmu atgriezties pie vienošanās nosacījumu ievērošanas, bet amerikāņiem būtu jāzina, ka nedz sankcijas, nedz sabotāža nedos tām instrumentus, ko varētu izmantot sarunās, bet tikai sarežģīs situāciju, sacīja Zarifs.

Vienošanās, ko Irāna 2015.gadā parakstīja ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šā līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku. Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no pakta saistību izpildes.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas, Krievijas un Irānas diplomāti tikās Vīnē, lai apspriestu vienošanās nākotni. Sarunās netieši piedalījās arī ASV delegācija. Diplomāti tika informēti par divu ekspertu grupu darbu jautājumos, kas saistīti ar sankciju atcelšanas un kodollīguma izpildes pasākumiem. Eksperti pēta, kādi soļi būtu jāsper Irānai un ASV, lai Vašingtona varētu atgriezties šajā līgumā.

Pēc tikšanās visas puses atzina, ka sarunas sākušās cerīgi.