foto: REUTERS/SCANPIX
ASV ir nobažījušās par Ķīnas agresīvo attieksmi pret Taivānu
Ķīnas gaisa spēki vairākkārt veikuši misijas netālu no Taivānas.
Pasaulē
2021. gada 12. aprīlis, 13:55

ASV ir nobažījušās par Ķīnas agresīvo attieksmi pret Taivānu

Jauns.lv / LETA

Savienotās Valstis ir nobažījušās par Ķīnas agresīvo attieksmi pret Taivānu, svētdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, brīdinot, ka būtu liela kļūda mēģināt ar spēku mainīt "status quo" Klusā okeāna rietumos.

"Tas, ko esam redzējuši un kas mūs patiešām satrauc, ir pieaugošā agresivitāte no valdības Pekinā attiecībā pret Taivānu," intervijā telekanāla NBC raidījumam "Meet the Press" sacīja Blinkens.

Pekina ceturtdien vainoja Savienotas Valstis par spriedzes radīšanu pēc tam, kad ASV karakuģis bija pabraucis garām Taivānai.

Saskaņā ar vienošanos, ko ASV noslēgušas ar Taivānu, Vašingtona apņēmusies nodrošināt, lai Taivānai ir iespējas sevi aizsargāt, un uzturēt mieru un drošību Klusā okeāna rietumos, norādīja Blinkens.

Jautāts, vai ASV atbildēs ar militāru spēku uz Ķīnas darbībām pret Taivānu, Blinkens atteicās komentēt hipotētiskas situācijas.

"Viss, ko varu jums pateikt, mums ir nopietnas saistības ar Taivānu, lai tā spētu sevi aizsargāt. Mums ir nopietnas saistības attiecībā uz mieru un drošību Klusā okeāna rietumos," norādīja Blinkens.

"Mēs ievērosim šīs saistības. Un šajā kontekstā būtu nopietna kļūda kādam mēģināt mainīt status quo ar spēku," viņš piebilda.

Taivāna pēdējos mēnešos sūdzējusies, ka Ķīnas gaisa spēki vairākkārt veikuši misijas netālu no salas.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika. Pekinas valdība uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Vašingtona atzina Ķīnas Republiku līdz 1979.gadam, kad tā atzina Ķīnas Tautas Republiku, bet arī pēc tam palika Taivānas galvenā neoficiālā sabiedrotā un militārā atbalstītāja.

Baltais nams piektdien paziņoja, ka uzmanīgi seko līdzi Ķīnas pieaugošajām militārajām aktivitātēm Taivānas šaurumā, un nodēvēja Pekinas aktivitātes par potenciāli destabilizējošām.

ASV Valsts departaments piektdien arī paziņoja, ka mīkstinās ierobežojumus ASV amatpersonu kontaktiem ar Taivānas pārstāvjiem, neraugoties uz spiedienu no Ķīnas puses.