foto: AP/Scanpix
Igaunijas ārlietu ministre telefonsarunā Krievijas kolēģim izteikusi bažas par Ukrainā notiekošo
Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa.
Pasaulē
2021. gada 10. aprīlis, 19:41

Igaunijas ārlietu ministre telefonsarunā Krievijas kolēģim izteikusi bažas par Ukrainā notiekošo

Jauns.lv / LETA

Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa telefonsarunā ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu izteikusi viņam "nopietnas bažas par militāro eskalāciju Ukrainā un ap to" un skārusi jautājumu par 2014. gadā parakstītā Igaunijas un Krievijas robežlīguma ratificēšanu.

"Igaunija un Krievija ir kaimiņvalstis, tādēļ mums jāuztur kontakti, neraugoties uz to, ka mums ir domstarpības un mūsu viedokļi daudzos jautājumos atšķiras," pēc piektdien notikušās sarunas norādījusi Līmetsa.

"Telefonsarunā es kā svarīgu divpusējo attiecību tematu pieminēju jautājumu par mūsu valstu 2014.gadā parakstītā robežlīguma ratificēšanu. Pašreizējā Igaunijas valdība ir izteikusi gatavību turpināt darbu šai virzienā," viņa uzsvērusi, piebilstot, ka robežlīguma stāšanās spēkā Igaunijai un tās sabiedrotajiem nodrošinātu svarīgas garantijas attiecībā uz drošību, organizētās noziedzības, narkotiku tranzīta un cilvēku kontrabandas novēršanu.

"Mēs secinājām, ka konsultācijas jāturpina," sacījusi ministre.

Gan Līmetsa, gan Lavrovs atzinuši līdzšinējo abu valstu pārrobežu sadarbību par sekmīgu, un Igaunijas ministre ierosinājusi apsvērt ciešāku sadarbību vides un klimata jautājumos.

Runājot par starptautisko attiecību jomu, Līmetsa uzsvērusi, ka Igaunijai ir svarīga starptautisko tiesību principu, valstu teritoriālās integritātes un cilvēktiesību ievērošana.

"Izteicu Krievijas kolēģim bažas par militāro eskalāciju Ukrainā un ap to. Uzskatu, ka ir svarīgi, lai Krievija pilda savas starptautiskās saistības un pieliek pūliņus situācijas atrisināšanai mierīgā ceļā," viņa norādījusi.

Ministre informējusi Lavrovu par Igaunijas nodomu iegūt novērotāja statusu Arktikas padomē, lai veicinātu starpvalstu sadarbību zinātnes jomā un dotu ieguldījumu Arktikas ilgtspējīgā attīstībā.

Igaunijas un Krievijas ārlietu ministri klātienē pēdējoreiz tikušies 2015.gadā.