foto: AFP/Scanpix
Uz uzvaru Bulgārijas parlamenta vēlēšanās virzās līdzšinējā premjera Boiko Borisova pārstāvētā GERB
Bulgārijas premjers Boiko Borisovs.
Pasaulē
2021. gada 5. aprīlis, 11:11

Uz uzvaru Bulgārijas parlamenta vēlēšanās virzās līdzšinējā premjera Boiko Borisova pārstāvētā GERB

Jauns.lv / LETA

Svētdien notikušajās Bulgārijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi līdzšinējā premjerministra Boiko Borisova pārstāvētā centriski labējā partija GERB, liecina pirmdienas rītā publiskotie daļējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc divu trešdaļu biļetenu saskaitīšanas, par GERB balsojuši 25,6% bulgāru, bet otrajā vietā ar 18,3% balsu ierindojusies jaundibinātā pretistablišmenta partija "Ir tāda tauta" (ITN), kuru vada dziedātājs un televīzijas raidījumu vadītājs Slavi Trifonovs.

Trifonovs ir viens no pazīstamākajiem Covid-19 noliedzējiem Bulgārijā, taču šobrīd pats atrodas karantīnā pēc saslimšanas simptomu konstatēšanas.

Trešo vietu izcīnījuši līdz šim opozīcijā bijušies sociālisti, kurus atbalstījuši 14,9% vēlētāju.

Vēl divas jaunizveidotās protesta partijas - korupcijas apkarotāju partija "Demokrātiskā Bulgārija", kurā apvienojušies konservatīvie, liberāļi un zaļie, un kreisi populistiskā koalīcija "Celies! Padzen mafiju!" -, kas pērn rīkoja masu protestus, cenšoties gāzt Borisova valdību, ieguvušas attiecīgi 10,3 un 5% balsu.

Vēl parlamentā iekļuvusi etnisko turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (DPS), par kuru balsojuši 9% vēlētāju.

Tikmēr līdzšinējie GERB koalīcijas partneri - nacionālistiskā Iekšējās Maķedonijas Revolucionārā organizācija (VMRO) - ieguvusi tikai 3,6% balsu un tādējādi, domājams, nav pārvarējusi iekļūšanai parlamentā noteikto četru procentu barjeru.

Galīgie balsu skaitīšanas rezultāti gaidāmi tikai ceturtdien.

Ņemot vērā spēku sadalījumu starp parlamentā iekļuvušajām partijām un starp tām pastāvošo savstarpējo naidīgumu, jaunās valdības izveidošana, domājams, nebūs viegla.

Borisovs cer, ka spēs vienoties par koalīcijas izveidi un ceturto reizi ieņems premjera krēslu, taču sabiedrībā aug neapmierinātība ar viņa nespēju izskaust korupciju.

Jaunās protesta partijas pirms vēlēšanām noraidīja iespēju veidot koalīciju ar GERB, apsūdzot Borisova valdību korumpētībā un sakaros ar tā dēvētajiem oligarhiem.

Trifonova vietnieks paziņojis, ka ITN nekad neveidošot koalīciju ar tādām "status quo partijām" kā GERB, sociālisti vai DPS.

Tikmēr Borisovs pirmdienas rītā, uzsverot savu pieredzi un nepieciešamību cīnīties pret pandēmiju, ierosinājis veidot ekspertu valdību.

Sīkāk savu priekšlikumu viņš gan nav paskaidrojis.