foto: REUTERS/SCANPIX
Francija aicina Irānu uz konstruktīvu nostāju kodolsarunās
Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.
Pasaulē
2021. gada 3. aprīlis, 23:03

Francija aicina Irānu uz konstruktīvu nostāju kodolsarunās

Jauns.lv / LETA

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns sestdien mudināja Irānu būt konstruktīvai jaunnedēļ Vīnē gaidāmajās kodolsarunās ar pasaules lielvarām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Savienība (ES) cenšas panākt, lai ASV prezidenta Džo Baidena administrācija atgriežas starptautiskajā paktā, kas paredz ierobežot Teherānas kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atcelšanu

ASV tiešā formā nepiedalīsies diskusijās, kurās būs iesaistīta arī Ķīna, Vācija, Krievija un Lielbritānija.

Bet pirmo reizi, kopš ASV eksprezidents Donalds Tramps vienpusējā kārtā 2018.gadā no vienošanās izstājās, sanāksmē būs arī ASV delegācija.

Ledriāns sestdien runāja ar Irānas kolēģi Džavadu Zarifu un "pauda gandarījumu par gaidāmo diskusiju atsākšanu Vīnē saistībā ar kodoldosjē".

Ministrs arī "iedrošināja Irānu diskusijās būt konstruktīvai, lai tuvāko nedēļu laikā apzinātu, kas ir jādara, lai pilnībā atgrieztos pie vienošanās ievērošanas", teikts paziņojumā.

"Francija piedalīsies pragmātiskā un tajā pat laikā uzstājīgā veidā".

"Es aicināju Irānu atturēties no tālākas saistību pārkāpšanas kodojomā, kas, visticamāk, varētu kaitēt diskusiju atsākšanas dinamikai," viņš piebilda.

Izsakoties par sestdienas telefonsarunu ar Ledriānu, Irānas ministrs tviterī pauda, ka mudinājis Franciju "izrādīt konstruktīvu nostāju attiecībā uz Kopējo visaptverošo rīcības plānu (JCPOA) nākamās nedēļas sarunās Vīnē".

"Es aicināju Franciju ievērot savas saistības atbilstoši vienošanās nosacījumiem un izbeigt pakļauties ASV noteiktajām nelegālajām sankcijām", piebilda Zarifs.

2015.gadā Irāna parakstīja vienošanos ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Vienošanās atrodas uz sabrukuma robežas kopš toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps 2018.gadā nolēma, ka ASV no šī līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku. Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no pakta saistību izpildes.

ASV medijs "Politico" ziņo, ka ASV priekšlikums, kas vēl līdz galam nav izstrādāts, paredz aicināt Irānu apturēt daļu no savām kodolaktivitātēm, piemēram, darbu pie modernajām centrifūgām un urāna bagātināšanu līdz 20% apmaiņā pret ASV ekonomisko sankciju atvieglošanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās