foto: NASA
Uz vēl vismaz 100 gadiem esam paglābušies no bīstama asteroīda
Apofiss ir aptuveni trīs futbola laukumu lielumā – 340 metru garš. 5. martā tas nolidoja garām Zemei drošā atstatumā – mūs šķīra 17 miljoni kilometru.
Pasaulē
2021. gada 6. aprīlis, 06:40

Uz vēl vismaz 100 gadiem esam paglābušies no bīstama asteroīda

Kas Jauns Avīze

NASA zinātnieki secinājuši, ka asteroīds Apofiss nepietuvosies Zemei bīstamā attālumā vēl vismaz gadsimtu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par godu senēģiptiešu tumsas un haosa dievam nosaukto Apofisu uzskata par vienu no mūsu planētai bīstamākajiem asteroīdiem. Tas atklāts 2004. gadā. Agrāk astronomi pieļāva, ka tas var pietuvoties Zemei 2029. un 2036. gadā, bet šie aprēķini nav apstiprinājušies. Vēl nesen kā potenciāli bīstamu izskatīja 2068. gadu, bet jauns pētījums apgāž arī šo hipotēzi.

“Mūsu aprēķini neuzrāda risku vismaz nākamos 100 gadus,” paziņojis NASA pārstāvis Deivids Farnočija, kurš specializējas Zemei tuvo objektu izpētē. Labot aplēses ļāvušas jaunas radiolokācijas metodes, precizējot asteroīda orbītu ap Sauli, un zinātnieki ir visnotaļ priecīgi izslēgt Apofisu no tuvējo risku saraksta.

Gaidāms, ka 2029. gada 13. aprīlī Apofiss paies garām Zemei tikai 32 000 kilometru attālumā. Šī distance ir desmitreiz mazāka nekā līdz Mēnesim, un asteroīdu varēs redzēt ar neapbruņotu aci austrumu puslodē – Āfrikā, Āzijā un daļēji Eiropā, tomēr tā orbīta mūs neskars.

Tēmas