foto: AFP/Scanpix
ASV brīdina Baltkrieviju par sankciju atjaunošanu deviņiem uzņēmumiem, ja netiks atbrīvoti protestētāji
OMON kaujinieki Minskā aiztur protestētāju.
Pasaulē
2021. gada 1. aprīlis, 10:19

ASV brīdina Baltkrieviju par sankciju atjaunošanu deviņiem uzņēmumiem, ja netiks atbrīvoti protestētāji

Jauns.lv / LETA

Savienotās Valstis trešdien brīdinājušas Baltkrieviju, ka Vašingtona atjaunos sankcijas deviņiem valstij piederošajiem uzņēmumiem, ja Baltkrievija neatbrīvos aizturētos protestētājus.

2006.gadā ASV noteica sankcijas Baltkrievijas petroķīmijas un citiem rūpniecības uzņēmumiem, reaģējot uz apsūdzībām par prezidenta vēlēšanu rezultātu sagrozīšanu par labu autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko. Vašingtona aizliedza uzņēmumiem ASV slēgt darījumus ar Baltkrievijas kompānijām "Belņeftehim", "Belšina", "Grodno Azot", "Grodno Himvolokno", "Lakokraska", "Naftan", "Polock Steklovolokno" un "Belorusskij ņeftjanoj torgovij dom".

Taču kopš 2015.gada Baltkrievijas uzņēmumi ir atbrīvoti no šīm sankcijām.

Baltkrievijā sācies otrais demonstrāciju vilnis

Baltkrievijas policija sestdien vairākās pilsētās aizturējusi desmitiem protestētāju un vismaz piecus žurnālistus.

gallery icon
15

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija paziņoja, ka gadījumā, ja situācija Baltkrievijā nemainīsies, atbrīvojumi no sankcijām netiks pagarināti pēc to beigām 24.aprīlī.

"Diemžēl mums jāsecina, ka cilvēktiesību situācija ir pasliktinājusies līdz sliktākajam punktam Baltkrievijas neatkarības vēsturē, un pašlaik nebrīvē atrodas vairāk nekā 300 politieslodzītie," paziņoja ASV Valsts departamenta preses pārstāvis.

Viņš uzsvēra, ka ASV aicina Baltkrievijas varasiestādes atbrīvot politieslodzītos.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām aizsākās plaša protesta kustība pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un Lukašenko režīmu.

Varasiestādes uz protestiem reaģēja ar spēku un daudziem protestētājiem piespriesti cietumsodi.

Opozīcija ir mainījusi taktiku, no plašām demonstrācijām pievēršoties mazākiem, izkliedētākiem protestiem. Taču protestētāji joprojām tiek aizturēti. Sestdien tika aizturēti apmēram 250 cilvēki.

Baidens ir solījis solidaritāti Baltkrievijas opozīcijas līderei Svjatlanai Cihanouskai, kuru opozīcija uzskata par patieso Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju.