foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Savienība apstiprina "Johnson & Johnson" vakcīnu pret Covid-19
"Johnson & Johnson" vakcīnas priekšrocība ir gan tā, ka viena cilvēka vakcinēšanai vajadzīga tikai viena deva, gan arī tā, ka šo vakcīnu ir vieglāk uzglabāt.
Pasaulē
2021. gada 12. marts, 07:14

Eiropas Savienība apstiprina "Johnson & Johnson" vakcīnu pret Covid-19

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien apstiprināja uzņēmuma "Johnson & Johnson" (J&J) vakcīnu pret jauno koronavīrusu, un tā kļuva par ceturto ES apstiprināto Covid-19 vakcīnu.

Eiropas Komisija (EK) oficiāli deva apstiprinājumu šīs vakcīnas izmantošanai pēc tam, kad to ceturtdien bija ieteikusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA).

Atšķirībā no pārējām trim jau reģistrētajām vakcīnām cilvēkam ir nepieciešama viena šīs vakcīnas deva.

Lēmums par J&J vakcīnas reģistrāciju dod iespēju paātrināt ES vakcinācijas programmu, kura pašlaik tiek īstenota lēni.

J&J paziņoja par mērķi sākt vakcīnas piegādes ES aprīļa otrajā pusē, bet visa 2021.gada laikā piegādāt ES, Norvēģijai un Islandei 200 miljonus vakcīnas devu.

"Tirgū ienāk vairāk drošu un efektīvu vakcīnu," tviterī paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs nupat esam apstiprinājuši "Johnson & Johnson" vakcīnas izmantošanu ES (..) Ar mūsu pasūtīto devu skaitu mēs varam [šogad] vakcinēt [ar J&J vakcīnu] līdz 200 miljonu cilvēku ES," tvītoja Leiena.

ES ir parakstījusi stingru pasūtījumu par 200 miljoniem šīs vakcīnas devu un iespējamu vēl 200 miljonu devu piegādi.

J&J vakcīnas priekšrocība ir gan tā, ka viena cilvēka vakcinēšanai vajadzīga tikai viena deva, gan arī tā, ka šo vakcīnu ir vieglāk uzglabāt.

Tā kā uzņēmumam J&J ir Eiropas meitas kompānija "Janssen-Cilag International N.V." ("Janssen"), šī vakcīna tiek saukta arī par "Covid-19 Vaccine Janssen" jeb "Janssen" vakcīnu. Latvijas vakcīnu portfelī pasūtītas 841 414 "Janssen" vakcīnas devas, un šīs vakcīnas piegādes būs no aprīļa līdz gada beigām.

Šī vakcīna ir paredzēta koronavīrusa infekcijas novēršanai cilvēkiem no 18 gadu vecuma. Lai vakcīna būtu reģistrēta lietošanai visā ES, šai vakcīnai pēc EZA ieteikuma to reģistrēt vēl bija nepieciešams saņemt arī EK izsniegtu reģistrācijas apliecību.

Šīs vakcīnas klīniskos pētījumos ASV, Dienvidāfrikā un Dienvidamerikas valstīs piedalījās vairāk nekā 44 000 cilvēku. Pētījumi liecina, ka vakcīnai ir 67% efektivitāte simptomātiskas Covid-19 saslimšanas novēršanai.

Pētījumos "Covid-19 Vaccine Janssen" blaknes bija vieglas vai vidējas un izzuda pāris dienas pēc vakcinācijas. Visbiežākās blaknes bija sāpes injekcijas vietā, galvassāpes, nogurums, muskuļu sāpes un slikta dūša.

Vakcīna "Covid19 Vaccine Janssen" sagatavos organismu aizsardzībai pret koronavīrusu. Vakcīnas izstrādē ir izmantots cits vīruss (adenovīruss), kurš ir laboratoriski pārmainīts, lai nodrošinātu koronavīrusa sastāvā esošā S proteīna veidošanai nepieciešamo gēnu. Koronavīruss izmanto šo S proteīnu, lai iekļūtu cilvēka organismā.

Vakcīnā esošais izmainītais adenovīruss ir kā piegādes sistēma, kas nogādā cilvēka organisma šūnām instrukciju antivielu veidošanai. Tiklīdz organismā tiks ievadīta vakcīna "Covid-19 Vaccine Janssen", vakcinētās personas imūnsistēma uztvers vakcīnā esošo S proteīnu par organismam svešu un pret to dabīgās aizsargreakcijas rezultātā izveidos antivielas un T šūnas (baltās asins šūnas).

Ja vakcinētā persona vēlāk nonāks saskarē ar vīrusu, imūnsistēma to atpazīs un būs gatava ar to cīnīties. Antivielas un T šūnas varēs sadarboties, lai nonāvētu vīrusu, novērstu tā iekļūšanu organisma šūnās un iznīcinātu inficētas šūnas, tādējādi palīdzot aizsargāties pret Covid-19.

Adenovīruss, kas atrodas šajā vakcīnā, nespēj vairoties un nespēj inficēt cilvēka organismu, bet sniedz instrukciju, kā organismu pasargāt no Covid-19.

Reģistrācija ar nosacījumiem ir viens no regulējošajiem mehānismiem, lai paātrinātu tādu zāļu un arī vakcīnu reģistrēšanu un pieejamību sabiedrības veselības ārkārtas situācijās ES, kāda ir arī pašreizējā Covid-19 pandēmija. Līdz šim šādi ar nosacījumiem Eiropā ir reģistrētas arī "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas.