foto: EPA/Scanpix
Pāvests Mosulā aizlūdz par karadarbības upuriem un aicina kristiešus palikt Irākā
Pāvests Francisks vizītes laikā Irākā.
Pasaulē
2021. gada 7. marts, 17:23

Pāvests Mosulā aizlūdz par karadarbības upuriem un aicina kristiešus palikt Irākā

Jauns.lv / LETA

Pāvests Francisks, kas trešo dienu uzturas vizītē Irākā, svētdien Mosulā aicinājis kristiešus palikt šajā valstī, aizlūdzis par militāro konfliktu upuriem un uzklausījis vietējo musulmaņu un kristiešu atmiņas par piedzīvoto teroristu grupējuma "Islāma valsts" pakļautībā.

"Islāma valsts" kontrolēja Mosulu no 2014.gada līdz 2017.gadam. Asiņainajās cīņās starp islāmistiem un Irākas drošības spēkiem, ko atbalstīja starptautiskā koalīcija, tika sagrautas daudzas pilsētas senās mošejas un baznīcas.

"Cik nežēlīgi, ka šo valsti, civilizācijas šūpuli, piemeklējis tik barbarisks trieciens, iznīcinot senās lūgšanu vietas un piespiežot pārvietoties vai nogalinot daudzus tūkstošus cilvēku - musulmaņu, kristiešu, jezīdu un citu," sacīja pāvests, stāvot starp konfliktā sagrauto ēku drupām Mosulas vecpilsētā.

Taču pāvests uzsvēra, ka brālība, cerība un miers ir spēcīgāki par naidu un karu, un atgādināja, ka vienmēr ir nepareizi ienīst, nogalināt vai karot dieva vārdā.

Francisks aicināja kristiešus Irākā un Tuvajos Austrumos palikt savā dzimtenē.

Viņš sacīja, ka kristiešu izceļošana no Irākas un reģiona nodara neaprēķināmu ļaunumu sabiedrībai, kuru viņi pamet.

"Islāma valsts" uzbrukumi piespieda tūkstošiem kristiešu pamest Irākas Nīnavas provinci, un kristiešu kopiena Irākā ir sarukusi līdz aptuveni 400 000 cilvēku.

Pirms ASV vadītās invāzijas 2003.gadā Irākā dzīvoja aptuveni 1,5 miljoni krstiešu.

Franciska vizīte Irākā ilgs četras dienas, kuru laikā tiek pastiprināti gādāts par pāvesta drošību.

Mosulas apmeklējums, iespējam, ir bīstamākā vizītes daļa, jo šajā reģionā Irākas drošība spēki joprojām cīnās ar "Islāma valsts" šūniņām.

Piektdien savas vizītes pirmajā dienā Francisks tikās ar Irākas premjerministru un prezidentu un apmeklēja dievnamus Bagdādē.

Sestdien pāvests Nedžefā tikās ar ietekmīgo šiītu garīdznieku lielajatollu Ali as Sistani un apmeklēja Ūru, kas Bībelē minēta kā Vecās Derības patriarha Ābrama dzīves vieta.

Šodien pāvests apmeklēja arī Erbīlu un Karakošu.