foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: "Nāves ēnā" Pērnavas līcī: dienesti steidzas glābt 17 makšķerniekus
Pērnavas līcis, kas ir iemīļots zemledus makšķernieku vidū, 2. martā par lamatām izrādījās 17 lielā loma kārotājiem. Viņus ledus gabals aiznesa prom no krasta.
Pasaulē
2021. gada 4. marts, 19:03

VIDEO: "Nāves ēnā" Pērnavas līcī: dienesti steidzas glābt 17 makšķerniekus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Igaunijā, Baltijas jūras Pērnavas līcī, 2. martā risinājās notikumi, kas līdzinās slavenās Rūdolfa Blaumaņa noveles "Nāves ēnā" sižetam. Uz ledus gabala jūrā tika ienesti 17 makšķernieki, kuru nogādāšanai krastā izmantoja Igaunijas robežsardzes helikopteru. Jūrā iepeldējušo zemledus makšķernieku glābšanas operācijā piedalījās arī vietējās policijas glābšanas komanda un brīvprātīgie palīgi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tallinas laikraksts “Postimees” vēsta, ka ap diviem dienā policija saņēma izsaukumu uz Pērnavas līci, jo tur uz ledus jūrā tika ienests ledus gabals ar makšķerniekiem, kuri vairs nespēja izkļūt krastā. Par laimi, ledus gabals nebija atrāvies pārāk tālu no krasta un makšķerniekus, vadot no helikoptera, varēja novirzīt tā, lai viņi paši varētu atrast ceļu līdz kuterim un glābšanas laivai, kas viņus pēcāk nogādāja krastā.

Pērnavas policijas kapteinis Janeks Pinta pastāstīja, ka viens glābējs no helikoptera nolaidās uz ledus un palīdzēja satrauktajiem makšķerniekiem atrast “glābšanās ceļu”.

Vispirms krastā tika izvadīti 12 ledus gūstā nokļuvušiem makšķernieki, pēc tam tika atrasti vēl četri uz ledus iesprostotie, bet vienam krastā ar laivu palīdzēja nokļūt vietējais zvejnieks.

“Pērnavas līci ir iecienījuši vietējie zvejnieki, kas uz to dodas arī no tālākas apkārtnes. Saulains laiks makšķerniekus pievilināja doties uz ledus, bet viņi aizmirst, ka pavasarī ledus ātri kūst un kļūst bīstams,” saka policijas kapteinis Pinta.

Ja nebūtu pandēmijas ierobežojumu, starp pārgalvīgajiem makšķerniekiem noteikti atrastos kāds ekstrēmās nodarbes cienītājs no Latvijas, kuri arī iecienījuši Pērnavas līci. Piemēram, pirms četriem gadiem Latvijas Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienests no Igaunijas policijas saņēma lūgumu brīdināt visus Latvijas bļitkotājus būt apdomīgiem, dodoties uz Pērnavas pusi. “Igaunijas profesionāliem zvejniekiem ir ilglaicīgas zināšanas par ledus stāvokļa novērtēšanu un pārvietošanos uz tā, problēmas rodas, ja ierodas cilvēki no citurienes,” Igaunijas policija speciāli brīdināja Latvijas makšķerniekus.

Piemēram, 2017. gada februārī vienas nedēļas laikā igauņu policija Pērnavas līcī notika divi nopietni nelaimes gadījumi, kuros izglāba astoņus Latvijas zvejniekus. Vienā no gadījumiem zvejnieki pa ledu pārvietojās ar paštaisītu motociklu un ragavām, bet otrā ar sniega motocikliem, kas ielūstot nogrima.

Tāpat Pērnavas līcī ik pa laikam arī bez vēsts pazūd jeb noslīkst kāds zemledus makšķernieks. Pagājušajā nedēļā tur pazuda divi makšķernieki. Savukārt 2013. gadā tur pazuda arī kāds Latvijas zemledus makšķerēšanas cienītājs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās