foto: REUTERS/SCANPIX
Ellīgs ceļojums ar "Karim Allah": bailēs par zilās mēles vīrusu simtiem liellopu divus mēnešus mokās uz kuģa klāja Vidusjūrā
"Karim Allah" kuģis pie Kartahenas krastiem.
Pasaulē
2021. gada 4. marts, 06:10

Ellīgs ceļojums ar "Karim Allah": bailēs par zilās mēles vīrusu simtiem liellopu divus mēnešus mokās uz kuģa klāja Vidusjūrā

Jauns.lv

Sarežģīta situācija izveidojusies Vidusjūrā pie Spānijas krastiem, kur kuģi mīt 900 liellopi, kas bija ceļā uz Turciju, taču aizdomās par zilās mēles vīrusu galamērķī netika pieņemti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Notikumi aizsākās pirms diviem mēnešiem, kad divi kuģi no Spānijas ar kopumā 2800 liellopiem uz klāja devās uz Turciju un Lībiju, tomēr aizdomās par zilās mēles vīrusu liellopu pircēji no kravas atteicās. Dzīvniekus mēģināts pārdot citās valstīs, tomēr bez vērā ņemamiem rezultātiem - tos ne tikai atteicās pieņemt, bet kuģi pat nelaida ostās.

Viens no kuģiem, "Karim Allah" ar teju 900 lopiem uz klāja, atgriezās Spānijā, taču arī tur tie nedrīkstēja izkāpt krastā. Tagad Spānijas Zemkopības ministrija lēmusi, ka tie ir nokaujami. Spiedienu uz Spāniju, mudinot atrisināt šo situāciju, izdarījusi arī Eiropas Savienība.

foto: REUTERS/SCANPIX
"Karim Allah" kuģis pie Kartahenas krastiem.

Notikušais piesaistījis arī vides aktīvistu uzmanību, kuri dzīvnieku apstākļus uz "Karim Allah", kas pietauvots pie Kartahenas pilsētas krastiem, sauc par ellīgiem. Dzīvnieki pa šo laiku arī bez visa vīrusa ir tik ļoti izvārguši, ka ar tiem neko vairs nevarot iesākt.

Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz veterinārstu sacīto, ziņo, ka garais ceļš tā izmocījis govis, ka eitanāzija būtu labākais risinājums dzīvnieku ciešanu pārtraukšanai. Tomēr oficiālu apstiprinājumu tam, ka liellopi cieta no infekciozā katarālā drudža jeb zilās mēles vīrusa, kas ir mājas un savvaļas atgremotāju slimība, kuras raksturīgās pazīmes ir drudzis, gļotādu iekaisums, tūska, deģeneratīvas skeleta muskulatūras pārmaiņas, nav. Slimību izplata insekti – miģeles. Tā nav bīstama cilvēkiem.

Nedēļas nogalē Spānijas Zemkopības ministrija nolēma, ka kravas īpašniekam jānokauj dzīvnieki, tomēr kuģa īpašnieks "Talia Shipping Line" apstrīdēja šo lēmumu, sakot, ka nekādus pierādījumus par vīrusa klātbūtni viņi nav saņēmuši, tāpēc lopu nokaušanas datums pagaidām tika pārlikts.

Ja lopi tiks nokauti, kopā uzņēmums cietīs aptuveni divu miljonu eiro zaudējumus. Pret dzīvnieku likvidēšanu iestājušies arī aktīvisti, kuri ne tikai pieprasa atcelt šo nodomu pavisam, bet arī ieviest aizliegumu uz dzīvu lopu eksportu vai vismaz kardināli pārskatīt šo rūpalu regulējošos nosacījumus.

Šis gadījums piesaistījis ārvalstu mediju uzmanību un izskan, ka tiek domāts, kā lopus nokaut tā, lai šo procesu nevarētu vērot no krasta. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās