foto: AFP/Scanpix
Kamēr lielās un bagātās valstis sacenšas viena ar otru, šī sala izstrādā pati savu Covid-19 vakcīnu
Kuba izstrādā pati savu Covid-19 vakcīnu
Pasaulē
2021. gada 4. marts, 06:03

Kamēr lielās un bagātās valstis sacenšas viena ar otru, šī sala izstrādā pati savu Covid-19 vakcīnu

Jauns.lv

Lai gan šķiet, ka iekārtas un ekipējums Finleja vakcīnu institūtā, salīdzinot ar citām vietām pasaulē, varētu būt vecmodīgs un novecojis, šajā vietā Havanā valda īsts zinātnes gars. Kuba paļaujas uz vietējiem speciālistiem un ir apņēmusies radīt pati savu Covid-19 vakcīnu.

Pētnieki strādā dienām un naktīm, lai radītu savu ideālo Covid-19 vakcīnu “Soberana 2”.

Soberana (tulkojumā no spāņu valodas – “neatkarīgs”) 2 ir konjugāta vakcīna. Šobrīd ir uzsākta vakcīnas klīnisko izmēģinājumu trešā fāze, kuras laikā tiks sapotēti 44 tūkstoši brīvprātīgo. Šīs vakcīnas izmēģinājumos piedalās arī Irāna un Venecuēla.

foto: EPA/Scanpix
Kuba izstrādā pati savu Covid-19 vakcīnu

Kā stāsta institūta direktors Visents Benkomo, pirmie klīniskie izmēģinājumi bijuši “uzmundrinosi” un “ļoti svarīgi”. Vakcīna esot izraisījusi imūnreakciju, un izmēģinājuma dalībnieki neesot novērojuši nekādas nozīmīgas blaknes.

Kubas valdība cer, ka jau līdz gada beigām izdosies ar pašu radīto vakcīnu sapotēt visus iedzīvotājus, kuru Kubā ir 11 miljoni.

“Mūsu primārais plāns, protams, ir imunizēt visu populāciju,” stāsta Benkomo. “Uzsākot komerciālo ražošanu, mēs plānojam 2021.gada laikā saražot 100 miljonus “Soberana 2” devu, un nozīmīgu daļu no saražotā atvēlēt valsts imunizācijai.” Pārējās vakcīnas valsts cer eksportēt.

“Soberana 2” ir paredzēts ievadīt divās devās ar divu nedēļu intervālu. Vakcīnas uzglabāšanai pat neesot nepieciešami īpaši ledusskapji.

Kubai jau ir pozitīva pieredze

Plāns šķiet ļoti ambiciozs bet ne nereāls, zinot, ka Kubai ir vairāk nekā 30 gadu pieredze biotehnoloģijās un imunoloģijā.

Astoņdesmitajos gados kubiešu zinātnieki izstrādāja pirmo efektīvo B tipa meningīta vakcīnu. Tolaik valsts līderis Fidels Kastro atvēra Finleja vakcīnu institūtu ar plānu apiet nu jau desmitiem gadu ieilgušo ASV embargo, kas tika noteikts 1960.gadā. Ja ASV farmaceitiskie izstrādājumi nebija pieejami, Kubai bija jāmeklē cits risinājums šajā lauciņā.

Neskatoties uz lielajiem plāniem, Kubai tik īsā laikā saražot 100 miljonus vakcīnu devu ir ļoti grūti, tāpēc valsts lūgusi palīdzību Kanādai un dažām Eiropas valstīm, bet ne ASV. Kā norāda institūta direktors, viņš cer, ka kādu dienu abām valstīm atkal izdosies atjaunot sadarbību.

foto: AP/Scanpix
Kuba izstrādā pati savu Covid-19 vakcīnu

Medicīnas eksperti ļoti cer, ka Kuba kļūs par pirmo valsti Latīņamerikā, kurai izdevies radīt efektīvu vakcīnu pret Covid-19. Kubas zinātnieki pie tās strādā kopš pērnā gada augusta.

Kuba savu vakcīnu grib izstrādāt ne tikai tāpēc, ka jāglābj medicīnas sistēma. Svarīgi ir uzlabot arī valsts ekonomisko situāciju, kas šobrīd nokritusies līdz ļoti zemam līmenim. Galvenokārt ekonomiku iedragājusi krīze tūrisma industrijā, jo Kuba allaž šķitusi vilinoša ārvalstu tūristiem.

Iedzīvotāji Kubā ir noguruši no ieilgušajiem pandēmijas ierobežojumiem. Cilvēki gaida kādas pozitīvas ziņas no zinātniekiem par vietējās vakcīnas rezultātiem, jo tās veiksmīga izstrāde varētu ļaut salai atkal atvērties tūrismam.

Ja uz vakcīnu pieteiksies arī citas valstis, “Soberana 2” sniegs Kubai arī tik ļoti vajadzīgos eksporta ienākumus.

foto: AFP/Scanpix
Kuba izstrādā pati savu Covid-19 vakcīnu

Zināms, ka Kubā tiek strādāts vēl pie trīs Covid-19 vakcīnu izstrādes, bet “Soberana 2” pašlaik izmēģinājumos tikusi vistālāk.

Kubā līdz šim ir apstiprināti vairāk nekā 50 000 Covid-19 gadījumu un saņemtas ziņas par 328 nāves gadījumiem.