foto: AFP/Scanpix
Dānim klepošana uz policistiem jāpārdomā cietumā
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2021. gada 27. februāris, 07:27

Dānim klepošana uz policistiem jāpārdomā cietumā

Jauns.lv

Dānijas tiesa piespriedusi četrus mēnešus cietumā vīrietim, kurš divu policistu virzienā klepoja un sauca “korona, korona”.

Apsūdzētā uzvedība uzskatāma par “krimināliem vardarbības draudiem”, norādījusi Augstākā tiesa. Incidents notika pērn martā Orhūsā, kad likumsargi apturēja automašīnu, kurā tiesājamais bija pasažieris. Divdesmit gadu slieksni pārsniegušais vīrietis liecināja, ka bijis piedzēries, bet nav bijis inficēts ar koronavīrusu.

Todien viņš svinējis savu dzimšanas dienu un savu uzvedību daļēji skaidroja ar dzērumu. Apsūdzētais atradies pusmetru no policistiem, vienam no likumsargiem viņš klepojis sejas, otram ķermeņa augšējās daļas virzienā.

Sākotnēji vīrietis Orhūsas apgabaltiesā attaisnots apsūdzībā par klepošanu, taču piespriests mēnesis cietumā par bēgšanu no policistiem. Pēc dažām dienām viņš pats pieteicās varas iestādēm.

Izskatot apelāciju, Rietumu Augstākā tiesa piesprieda trīs mēnešus cietumā, gan viņš, gan apsūdzības uzturētāji spriedumu pārsūdzēja, un rezultātā apsūdzētais saņēmis par mēnesi bargāku sodu.

Arī Latvijā vairākkārt bijuši gadījumi, kad pandēmijas laika ierobežojumu pārkāpēji spļāvuši uz likumsargiem. Martā Ošupes pagastā kāds vīrietis iesita kaimiņienei, bet pēc tam pretojās policistiem un spļāva ar vārdiem: “Kas ir? No vīrusiem baidies?” Vidzemes rajona tiesa Madonā viņam piesprieda vien 50 eiro sodu.

Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus Krimināllikumā, kas par varas pārstāvja goda un cieņas aizskaršanu, pildot dienesta pienākumus, paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudassodu.