foto: unsplash.com
Pandēmijas ietekmē Šveicē cilvēki norēķiniem vairāk sākuši izmantot kredītkartes
Lai samazinātu inficēšanās risku, Pasaules Veselības organizācija ir ieteikusi norēķinoties izmantot maksājuma kartes, sevišķi bezkontakta kartes.
Pasaulē
2021. gada 24. februāris, 15:12

Pandēmijas ietekmē Šveicē cilvēki norēķiniem vairāk sākuši izmantot kredītkartes

Jauns.lv / LETA

Šveicē pandēmijai bijusi ievērojama ietekme uz šveiciešu maksāšanas paradumiem, un pirmo reizi vēsturē cilvēki šajā valstī dod priekšroku elektroniskajām metodēm nevis skaidrai naudai.

Šveiciešu mīlestība uz skaidru nauda bijusi ļoti noturīga. Tā pārdzīvojusi kredītkartes popularitāti, izturējusi maksāšanas tehnoloģijas un viedtālruņu piedāvās iespējas, taču pandēmija, kā izskatās, bijis pēdējais salmiņš.

Skaidra nauda vairs nav cilvēku iecienītākā maksāšanas metode Šveicē, liecina pētījums, ko veikusi Šveices finanšu pakalpojumu mājaslapa "Moneyland".

73% aptaujāto norādīja, ka norēķinoties dod priekšroku debetkartēm, un 71% respondentu labprātāk izvēlas kredītkartes nekā skaidru naudu.

Līdzīgā aptaujā pirms pandēmijas 78% aptaujāto deva priekšroku skaidrai naudai norēķinos.

Pētījuma autori secināja, ka galvenais iemesls paradumu maiņai ir pandēmija un ar to saistītās bažas par skaidras naudas izmantošanu un pastiprināto iepirkšanos internetā.

"Pirmo reizi Šveices patērētāji neuzskata skaidru naudu par nozīmīgāko maksāšanas metodi," norādīja "Moneyland" vadītājs.

Lai samazinātu inficēšanās risku, Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir ieteikusi norēķinoties izmantot maksājuma kartes, sevišķi bezkontakta kartes.

Pētījuma autori prognozē, ka skaidras naudas izmantošana norēķinos, visticamāk, turpinās zaudēt popularitāti arī pēc pandēmijas.