foto: Ekrānuzņēmums
Centieni apcietināt opozīcijas līderi noved pie Gruzijas premjera demisijas
Gruzijas premjerministrs Giorgijs Gaharija atkāpies no amata.
Pasaulē
2021. gada 18. februāris, 12:13

Centieni apcietināt opozīcijas līderi noved pie Gruzijas premjera demisijas

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar mēģinājumiem apcietināt vienu no opozīcijas līderiem ceturtdien no amata atkāpies Gruzijas premjerministrs Giorgijs Gaharija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gaharija paziņojis, ka atkāpjas valdības iekšējo domstarpību dēļ saistībā ar centieniem panākt tiesas spriedumu par Nikas Melijas apcietināšanu.

Gaharija norādījis, ka Melijas apcietināšana var radīt "risku mūsu pilsoņu veselībai un dzīvībai un vairot valsts politisko polarizāciju".

Tiesa trešdien nolēma piemērot Melijam pirmstiesas apcietinājumu.

Gruzijas lielākā opozīcijas partijas - Vienotās nacionālās kustības - priekšsēdētājs Melija ir apsūdzēts masu vardarbības organizēšanā pret valdību vērsto protestu laikā 2019.gadā. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests līdz deviņiem gadiem ilgs cietumsods.

Melija viņam izvirzītās apsūdzības noraidījis, uzskatot tās par politiski motivētām.

Melijas aizturēšana ir saasinājusi politisko krīzi, kurā Gruzija atrodas kopš parlamenta vēlēšanām oktobrī.

Vēlēšanās uzvarēja valdošā partija "Gruzijas sapnis", bet opozīcija uzskata, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

Pirms tiesas trešdien gandrīz visu opozīcijas partiju līderi sapulcējās Vienotās nacionālās kustības birojā Tbilisi, solot traucēt policijai, ja tā mēģinās aizturēt Meliju.

Gruzijas telekanāli trešdienas vakarā demonstrēja kadrus, kuros redzams, kā policijas spēki izvietojušies netālu no Vienotās nacionālās kustības biroja.

Eiropas Savienības (ES) sūtnis Gruzijā pirms tiesas sēdes raksturoja apstākļus, kas saistās ar Melijas tiesāšanu, par "bīstamu trajektoriju Gruzijai un Gruzijas demokrātijai".

ASV vēstniecība Tbilisi paziņoja tviterī, ka "krīze jāatrisina miermīlīgi", un aicināja gan valdību, gan opozīciju izrādīt savaldību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās