foto: Ekrānuzņēmums
"Esmu gūstekne" - publicētas bēgšanas mēginājumā pieķertās Dubaijas šeiha meitas slepus ierakstītās ziņas
"Dubaijas princese" Latifa
Pasaulē
2021. gada 17. februāris, 05:50

"Esmu gūstekne" - publicētas bēgšanas mēginājumā pieķertās Dubaijas šeiha meitas slepus ierakstītās ziņas

Jauns.lv

Pirms pāris gadiem pasauli pāršalca vēsts par Dubaijas līdera Muhameda al Maktuma meitu Latifu (35), kas iesaukta par "Dubaijas princesi". Latifa 2018.gada februārī mēģināja aizbēgt no Apvienotajiem Arābu emirātiem (AAE), bet viņas plāns izgāzās. Sieviete tika atrasta, bet cilvēki sāka uztraukties par viņas likteni, jo viņa vienkārši pazuda. Tagad, pēc trīs gadiem, atklātībā nākuši satraucoši videomateriāli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stāstu par Latifu plašākai sabiedrībai 2018.gada nogalē atklāja BBC dokumentālā filma "Pazudušās princeses mistērija. Bēgšana no Dubaijas".

Latifa al Maktuma ir viena no AAE premjera un Dubaijas līdera Muhameda al Maktuma sešām meitām, par kuru pieejamā informācija liecina, ka viņa dzīvojusi nudien luksusa dzīvesveidu. Tomēr Latifa divreiz mēģinājusi no valsts aizbēgt, taču pēc otrā mēģinājuma pazudusi bez vēsts. Pēdējo bēgšanu viņa plānojusi gadiem ilgi, taču tā beidzās ar fiasko.

No viņa bēg paša meitas - ietekmīgais Dubaijas šeihs Muhameds bin Rašids Al Maktums

gallery icon
23

Pirmo bēgšanas mēģinājumu Latifa veica, būdama vien 16 gadus veca, bet otro sāka plānot 2011.gadā. Viņai palīdzējis kuģu inženieris Ērvs Žubērs, kurš pats uzrakstījis grāmatu par savu bēgšanu no emirātiem.

Latifas plāns bija ar piepūšamo laivu tikt līdz starptautiskajiem ūdeņiem, kur Žubērs viņu sagaidīs ar jahtu. Tomēr pēc dažu dienu ceļa, 48 kilometrus no galamērķa, AAE karavīri bēgļus pārtvēruši. Žubērs un Latifas draudzene, kura devusies ceļā kopā ar viņu, atbrīvoti, bet Latifa aizvesta nezināmā virzienā.

Kāpēc Latifa bēga?

Neilgi pirms Latifa grasījās aizbēgt no Dubaijas, viņa ierakstīja video, kurā apsūdzēja savu tēvu, šeihu Muhamedu, daudzu cilvēku slepkavībās, kā arī slepkavību piesegšanā. "Drīz es no šejienes pazudīšu. Ja man neizdosies, tad šis video daudz ko palīdzēs. Manam tēvam rūp tikai viņa reputācija, - tās dēļ viņš ir gatavs pat nogalināt.

Ja jūs šo video redzat, tad es esmu vai nu mirusi, vai arī ļoti sarežģītā situācijā," vēstīts Latifas videoierakstā.

Pēc tam, kad pieauga sabiedrības sašutums un bažas par sievietes likteni, Apvienotie Arābu Emirāti publicēja attēlu, kurā Latifa redzama, pusdienojot kopā ar kādreizējo Īrijas prezidenti Mēriju Robinsoni. Šeiha meita bija ģērbusies vienkāršā džemperī un pelēkās džinsu biksēs. Visos attēlos Latifas skatiens vērsts prom no kameras.

Ar šādu rīcību Latifas tēvs gribēja radīt iespaidu, ka ar sievieti viss ir kārtībā un viņa ir kopā ar ģimeni.

foto: AFP/Scanpix
Dubaijas galvenā šeiha meita Latifa al Maktuma (pa kreisi) un kādreizējā Īrijas prezidente Mērija Robinsone (pa labi) 2018.gada decembrī

Tā bija vienīgā reize šo gadu laikā kopš bēgšanas mēģinājuma, kad Latifa redzēta. Bet nu viņai izdevies pastāstīt patiesību.

Tēvs viņu turot gūstā

Kā vēsta BBC, Latifai šo gadu laikā izdevies nosūtīt draugiem slepeni ierakstītas videoziņas, kurās viņa stāsta, ka tiek turēta gūstā. 

Video Latifa stāsta, kā bēgšanas laikā cīnījusies pret viņas sagūstītājiem. Viņa tikusi sazāļota un pēc tam zaudējusi samaņu. Bezsamaņā sieviete aiznesta uz privāto lidmašīnu un nogādāta atpakaļ Dubaijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņa tiekot turēta viena bez piekļuves medicīniskai vai juridiskai palīdzībai tēva villā, kurā aizvērti visi logi un durvis. Viņu apsargājot vairāki policisti. "Esmu gūstekne un villa ir pārvērsta cietumā," viņa stāsta. "Es pat nevaru iziet ārā, lai ieelpotu svaigu gaisu."

"Es nezinu, kad mani izlaidīs no šejienes un kādā stāvoklī es būšu, kad tas notiks," viņa saka vienā no uzņemtajiem video.

"Katru dienu es uztraucos par savu drošību un dzīvību. Es tiešām nezinu, vai spēšu izdzīvot šajā situācijā. Policisti man draud, ka ieslodzījumā pavadīšu visu mūžu un nekad vairs neredzēšu saules gaismu."

Vienā no vēstīm šeiha meita Latifa stāsta, ka viņai viss jau ir apnicis. "Šis ir cirks," viņa saka. "Es nezinu, ko viņi plāno ar mani darīt."

Videoklipi tika ierakstīti vairāku mēnešu garumā tālrunī, kuru Latifa saņēmusi slepeni. Viņa tos ierakstīja vannasistabā, jo tā bija vienīgā telpa ar slēdzamām durvīm.

Par sievietes dzīvi gūstā BBC pastāstīja Latifas draudzene un citi tuvi cilvēki, kuri vienojušies kampaņā "Free Latifa".

Latifas draugi norāda, ka no viņas ilgu laiku nav saņemtas jaunas ziņas, tāpēc mudina notikušajā iejaukties ANO.

Latifas ģimene Īrijas eksprezidenti apmānījusi

Bijusī Īrijas prezidente Robinsone, kura līdz 2002. gadam ieņēmusi arī ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos amatu, pēc tikšanās ar Latifu 2018.gadā viņu raksturoja kā “nemierīgu jaunu sievieti”, bet tagad saka, ka šeiha ģimene viņu “šausmīgi apmānījusi”.

Kā skaidro Robinsone, 2018.gada nogalē viņa ciemojusies pie šeiha ģimenes pēc viņa sievas Haijas uzaicinājuma. Viņa zinājusi par Latifas iepriekšējo mēģinājumu bēgt, bet tikšanās laikā viņai esot stāstīts, ka princesei Latifai ir bipolārie traucējumi, lai gan tā nav patiesība. Ar pašu Latifu bijusī Īrijas prezidente nav runājusi, jo nav gribējusi saasināt Latifas veselības problēmas.

Tagad, saprotot situācijas nopietnību, Robinsone ir pievienojusies aicinājumiem rīkoties starptautiski, lai noskaidrotu Latifas pašreizējo stāvokli un atrašanās vietu.

Latifas tēvs šeihs Muhameds al Maktums ir viens no bagātākajiem valstu vadītājiem pasaulē, Dubaijas līderis un Apvienoto Arābu Emirātu viceprezidents. Viņš tiek kritizēts sieviešu diskriminēšanu.

Latifa nav vienīgā bēgle

2019.gadā no dzīves Dubaijā uz Londonu kopā ar diviem bērniem aizbēgusi arī Muhameda al Maktuma iepriekš pieminētā sieva Haija.

Savukārt 2000.gadā līdzīgu likteni Latifas piedzīvojusi arī viņas vecākā māsa Šama.

Tas noticis brīdī, kad šeiha ģimene atpūtusies Lielbritānijā, un Šama pametusi apmešanās vietu. Jaunieti atrada pēc diviem mēnešiem un ar privāto lidmašīnu nogādāja atpakaļ emirātos. Ārī Šama toreiz sazāļota ar kādu narkotisko vielu.

Tagad Šama dienas vada psihiatra uzraudzībā un nemitīgi lieto dažādas zāles. Šama un Latifa bijušas ļoti tuvas, un tas, kā ģimene izrīkojusies ar Šamu, stipri ietekmējis arī pašu Latifu. 

"Šama bēga, jo nedrīkstēja darīt to, ko dara cilvēki civilizētajā pasaulē: vadīt auto, ceļot, vienkārši darīt to, ko brīvā griba liek darīt. Mums nebija nekādas brīvības," paudusi Latifa.

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram