foto: Russian Ministry of Foreign Affa/Scanpix
Lavrovs vaino ES attiecību sasalumā
Pasaulē
2021. gada 15. februāris, 20:22

Lavrovs vaino ES attiecību sasalumā

Jauns.lv / LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien vainoja Eiropas Savienību (ES) sasalumā, kas izveidojies abu pušu attiecībās, un paziņoja, ka ir gatavs attiecības uzlabot, ja saņems pozitīvus signālus no ES.

Lavrovs pēc tikšanās Sanktpēterburgā ar Somijas kolēģi sacīja, ka gadījumā, "ja ES izlems, ka nepieciešams atjaunot attiecības, mēs tam būsim gatavi".

Pagājušajā nedēļā Lavrovs izteicās, ka Maskava ir gatava saraut attiecības ar ES, ja Brisele piemēros jaunas sankcijas, kas kaitēs Krievijas ekonomikai.

Krievijas un ES attiecības, kas 2014.gadā pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas noslīdēja līdz zemākajam līmenim kopš Aukstā kara, nesen piedzīvoja jaunu triecienu, kad Krievijā tika aizturēts opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.

Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidroja ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus, un tiesa šomēnes to nomainīja pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

Navaļnija aizturēšana izraisīja Krievijā plašus protestus, kuru laikā tika aizturēti vismaz 10 000 cilvēku.

Krievija ir noraidījusi ES un ASV kritiku par Navaļnija aizturēšanu un ieslodzīšanu un protestu apspiešanu, uzskatot to par jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels šomēnes apmeklēja Krieviju. Vizītes laikā Maskava izraidīja trīs Rietumu valstu diplomātus, kuri apmeklēja protestus Navaļnija atbalstam.

Atbildot uz savu diplomātu izraidīšanu, Vācija, Polija un Zviedrija izraidīja katra pa vienam Krievijas diplomātam.

Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto sacīja, ka diplomāti tikai pildīja savus pienākumus, novērojot protestus, un apstiprināja, ka ES vēlas Navaļnija atbrīvošanu un nosoda protestētāju apspiešanu.

Lavrovs sacīja, ka ekonomiskajām attiecībām kaitējušas sankcijas, un politiskie kontakti ir ierobežoti ar viedokļu apmaiņu par starptautiskajām krīzēm.

Viņš piebilda, ka tikmēr, kamēr ES un Krievijas attiecības atrodas strupceļā, Maskavai izdevies saglabāt spēcīgas divpusējas attiecības ar atsevišķām ES valstīm, neskatoties uz sankciju nodarīto kaitējumu.