foto: EPA/Scanpix
Polijas mediji protestē pret plānoto reklāmu nodokli
Telekanālos redzams melns fons ar uzrakstu "Šeit bija jābūt jūsu mīļākajai programmai".
Pasaulē
2021. gada 10. februāris, 15:18

Polijas mediji protestē pret plānoto reklāmu nodokli

Jauns.lv / LETA

Polijas privātās raidorganizācijas, laikraksti un ziņu vietnes trešdien protestē pret plānoto nodokli reklāmām, uzskatot to par draudu mediju plurālismam.

Telekanāli, kas pieder Polijas lielākajām privātajām raidorganizācijām "Polsat" un TVN, apturējuši raidījumus. Telekanālos redzams melns fons ar uzrakstu "Šeit bija jābūt jūsu mīļākajai programmai".

Raidījumus apturējušas arī vairākas privātās radiostacijas, bet lielākie laikraksti pirmajā lapā publicējuši paziņojumu par protestu.

Arī vairākas ziņu vietnes bloķējušas piekļuvi saturam un publicējušas paziņojumu par protestu.

Mediji protestē pret valdības ierosināto nodokli no globālām firmām un vietējām mediju grupām, kinoteātriem un vides reklāmu izvietotājiem.

Valdība pavēstījusi, ka jaunais nodoklis nepieciešams, lai celtu Nacionālā veselības fonda ienākumus pandēmijas laikā.

50% no līdzekļiem, ko ienesīs jaunais nodoklis, plānots atvēlēt fondam.

Vairāk nekā 40 raidorganizācijas, izdevēji un mediju grupas atklātā vēstulē Polijas varasiestādēm un politisko partiju līderiem pauduši protestu pret plānoto nodokli.

Vēstulē norādīts, ka jaunais nodoklis vājinās medijus Polijā un vairāki mediji, iespējams, būs spiesti pārtraukt darbību. Nodoklis var arī negatīvi ietekmēt vietējo ziņu kvalitāti un nostādīt privātos medijus neizdevīgākā stāvoklī attiecībā pret sabiedriskajiem medijiem.

Tēmas