foto: AFP/Scanpix
Krievija par piedalīšanos Navaļnija atbalsta akcijās izraida trīs valstu diplomātus
Pasaulē
2021. gada 5. februāris, 18:00

Krievija par piedalīšanos Navaļnija atbalsta akcijās izraida trīs valstu diplomātus

Jauns.lv / LETA

Krievijas Ārlietu ministrija pasludinājusi par "persona non grata" Zviedrijas, Polijas un Vācijas diplomātus, kas Sanktpēterburgā un Maskavā piedalījušies opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalsta akcijās, teikts ministrijas paziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šie diplomāti tiek izraidīti no Krievijas.

Konstatēts, ka "Zviedrijas Karalistes un Polijas Republikas Sanktpēterburgas ģenerālkonsulātu un Vācijas Federatīvās Republikas Maskavas vēstniecības diplomātiskie darbinieki 2021.gada 23.janvārī piedalījušies nelikumīgās akcijās", norādīja ministrijā.

Šajā sakarībā uz Ārlietu ministriju izsaukts Zviedrijas vēstnieks, Polijas pilnvarotais lietvedis un Vācijas diplomātiskās misijas sūtnis.

Krievijā aiztur Navaļnija atbalstītājus, kuri protestē pret Maskavas tiesas spriedumu

Krievijas policija otrdien aizturēja vairāk nekā 1050 cilvēku demonstrācijās, kas tika rīkotas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija atbalstam, pavēstīja nevalstiskā organizācija ...

gallery icon
45

Viņiem izteikts protests un norādīts, ka šādas diplomātu darbības ir "nepieņemamas un neatbilst diplomātiskajam statusam".

Ministrijā pauda cerību, ka šīs trīs diplomātiskās misijas un to darbinieki turpmāk "stingri ievēros starptautisko tiesību normas".

"Nelikumīgajās akcijās piedalījušies diplomāti atbilstoši 1961.gada 18.aprīļa Vīnes konvencijai par diplomātiskajām attiecībām pasludināti par "persona non grata". Viņiem likts tuvākajā laikā pamest Krievijas Federācijas teritoriju," teikts paziņojumā.

Navaļnija solidaritātes mītiņa brutālās aizturēšanas

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, ko apkopojusi "OVD-Info", svētdien visā Krievijā kopumā aizturēti aptuveni 5300 cilvēki. Maskavā aizturēto skaits sasniedzis gandrīz ...

gallery icon
47

Šobrīd vizītē Maskavā uzturas Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs un viņš par diplomātu izraidīšanu informēts laikā, kad ticies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Kā pavēstīja Borrelja preses pārstāvis Pēters Stano, Borreljs stingri nosoda diplomātu izraidīšanu.

Maskavas soli par pilnīgi nepamatotu nodēvēja un nosodīja arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Zviedrijas Ārlietu ministrija.

"Mēs šo izraidīšanu vērtējam kā nepamatotu un uzskatām, ka tas ir vēl viens aspekts šobrīd Krievijā redzamajam, kas ir diezgan tālu no likuma varas," Berlīnē kopīgā preses konferencē ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu pavēstīja Merkele.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss pavēstīja, ka diplomātu izraidīšana "nav nekādā veidā pamatota" un vēl vairāk kaitēs Krievijas un ES attiecībām.

"Ja Krievija nepārdomās šo soli, tas nepaliks neatbildēts," sacīja Māss.

Polijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Polijas diplomāta izraidīšana no Krievijas var novest pie "tālākas krīzes padziļināšanās divpusējās attiecībās". Saistībā ar Maskavas soli Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Polijā. Ministrija norādīja, ka izraidītā diplomāte tikai pildījusi savus profesionālos pienākumus atbilstoši Vīnes konvencijai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās