foto: EPA/Scanpix
Navaļnija indētāji esot iesaistīti trīs cilvēku slepkavībās
Alekseja Navaļnija atbalstītāji Čehijā
Pasaulē
2021. gada 27. janvāris, 18:44

Navaļnija indētāji esot iesaistīti trīs cilvēku slepkavībās

Jauns.lv / LETA

Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) darbinieki, kas sekojuši opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, nogalinājuši vēl trīs cilvēkus, konstatēts pētnieciskās žurnālistikas centru "Bellingcat" un "The Insider", kā arī vācu žurnāla "Der Spiegel" veiktajā izmeklēšanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

FDD Kriminālistikas institūta (NII-2) darbinieku grupa, kas izsekoja Navaļniju un, pēc visa spriežot, organizēja viņa indēšanu, noindējusi vēl vairākus cilvēkus, konstatēts izmeklēšanā.

Runa konkrēti ir par žurnālista Timura Kuašijeva, aktīvista Ruslana Magomedragimova un kustības "Jaunā Krievija" līdera Ņikitas Isajeva slepkavībām.

Kā norāda "Der Spiegel", 26 gadus vecais Kuašijevs miris 2014.gadā. Par viņa nāves cēloni tika pasludināta sirds mazspēja vīrusu infekcijas rezultātā. Kuašijeva tēvs mudināja uzsākt izmeklēšanu par iespējamu slepkavību, turklāt zem mirušā vīrieša rokas zem paduses atrastas iespējamas injekcijas pēdas. Tomēr izmeklēšana nekonstatēja toksiskas vielas ķermenī.

Kuašijevs pirms nāves kritizēja Krievijas slepenos dienestus un policiju, tostarp vainojot viņus spīdzināšanā.

Magomedragimovs gāja bojā 2015.gadā un arī par viņa nāves cēloni sākotnēji noteikta sirds mazspēja. Savukārt vēlāk ārsts atzinis, ka nāves cēlonis saistīts ar "nosmakšanu", turklāt upura ģimenes pasūtītajās analīzēs atklāts, ka mirušā kaklā atrastas divas punkcijas vietas.

Savukārt Isajevs miris 2019.gadā. Līdzīgi kā Navaļnijs, arī viņš bija apņēmies cīnīties pret korupciju. Viņam liktenīgs bijis brauciens ar vilcienu. Isajevs bija devies 9 stundu ilgā braucienā. Kādā brīdī viņš sajuties slikti un devies uz tualeti. Atgriezies, viņš sacījis, ka baidās, ka ir saindēts. Jau nākamajā pieturā vīrietis nomira. Arī Isajeva gadījumā par nāves iemeslu atzīta sirds mazspēja.

Pētījumā secināts, ka visu trīs vīriešu nāves brīdī kaut kur tuvumā bijuši arī konkrēti FDD darbinieki.

"Komandā strādā ne tikai NII-2 darbinieki, bet arī FDD Konstitucionālās iekārtas aizsardzības dienests, kas cita starpā ir pazīstams ar politisko aktīvistu vajāšanu," teikts pētījumā.

Navaļnija atbalstītāju protesti daudzviet Krievijā 23. janvārī

Krievijā sestdien vairāk nekā 60 pilsētās plānoti protesti apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam.

gallery icon
85

Par FDD upuriem var kļūt ne tikai aktīvisti un žurnālisti, bet arī "visādā ziņā sistēmas personāži, kas uzstājas propagandas televīzijas šovos un kritizē Navaļniju", norāda pētījuma autori.

Decembra vidū publiskotajā "Bellingcat" un "The Insider" pētījumā konstatēts, ka atentātu pret Krievijas opozīcijas līderi Navaļniju pērn Tomskā īstenoja slepena FDD vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā.

Iesaistīto FDD darbinieku personības žurnālisti noskaidroja, salīdzinot mobilo tālruņu darbības datus ar dažādām citām datu bāzēm.

Izpētot aviācijas lidojumu datus, konstatēts, ka slepenās FDD vienības pārstāvji kopš 2017.gada lidojuši uz desmitiem Krievijas pilsētu, kuras tobrīd apmeklējis opozīcijas politiķis.

Aleksejs Navaļnijs no Berlīnes dodas uz Maskavu

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

gallery icon
21

Kā norādīja Navaļnijs, no iegūtajiem datiem secināms, ka atentātu pret viņu nevarēja sarīkot bez FDD vadītāja un Krievijas prezidenta Vladimira Putina atļaujas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās