foto: Evija Trifanova/LETA
ES dalībvalstīm iesaka pastiprināt robežkontroli, lai apturēti Covid-19 izplatību
Ieceļotājiem būtu obligāti jāaizpilda anketas, kurās sniegti dati par pārvietošanos un kontaktiem.
Pasaulē
2021. gada 25. janvāris, 16:29

ES dalībvalstīm iesaka pastiprināt robežkontroli, lai apturēti Covid-19 izplatību

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) ieteikusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pastiprināt robežkontroli un pieprasīt ieceļotājiem no trešajām valstīm uzrādīt apliecinājumu par negatīvu koronavīrusa testu, kas nebūtu vecāks par 72 stundām.

"Pastāv steidzama nepieciešamība samazināt ar ceļošanu saistītos inficēšanās riskus, lai mazinātu pārslogotās veselības aprūpes sistēmas nastu," pirmdien norādījis ES tieslietu komisārs Didjē Rendērs, atzīstot, ka dažās dalībvalstīs ir ļoti augsts inficēšanās gadījumu skaits.

Papildus testēšanas apliecinājuma pieprasīšanai iespējama arī obligātas karantīnas noteikšana, kas varētu ilgt līdz divām nedēļām.

Turklāt ieceļotājiem būtu obligāti jāaizpilda anketas, kurās sniegti dati par pārvietošanos un kontaktiem, teikts EK paziņojumā presei.

Tomēr šie ieteikumi dalībvalstīm nav saistoši.

Ja dalībvalstis piekritīs šos ieteikumus īstenot, apliecinājumi par negatīvu Covid-19 testu būs jāuzrāda arī tiem trešo valstu pilsoņiem, kuri ierodas ES tādu "svarīgu" iemeslu dēļ kā darbs vai ģimenes lietas. Taču ES dalībvalstu pilsoņiem būs ļauts testu izdarīt uz robežas.

Transportā strādājošajiem un pārrobežu darbiniekiem būs ļauts izmantot ātrākos un lētākos testus.

EK vēlas ieviests stingrāku kārtību arī ES robežās, un iesaka apturēt visus nesvarīgos ceļojumus bloka iekšienē.

Ņemot vērā to, ka gandrīz visa Eiropa šobrīd atrodas augstākā inficēšanās riska jeb "sarkanajā" zonā, EK vēlas ieviest vēl vienu riska novērtējuma kategoriju - "tumši sarkano", kas ES iekšienē tiktu pakļauta vēl stingrākiem ierobežojumiem.

Šajā zonā tiktu iekļautas teritorijas, kurās inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu laikā pārsniedz 500.