foto: Ulmer Nester
Bezpajumtniekiem Ulmā piedāvā pārnakšņot guļamkapsulā
Pasaulē
2021. gada 24. janvāris, 08:04

Bezpajumtniekiem Ulmā piedāvā pārnakšņot guļamkapsulā

Kas Jauns Avīze

Līdz ar ziemu Ulmā Vācijas dienvidos uzstādītas guļamkapsulas bezpajumtniekiem, kur viņi var bez liekām formalitātēm pārlaist nakti siltumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par "Ulmer Nester" ("Ulmas ligzdas") nosauktais izmēģinājuma projekts startēja šajā pilsētā Bādenē-Virtembergā jau pagājušā gada ziemā. Toreiz parkā uzstādīja divas guļamkapsulas, ko izgatavoja vietējās firmas pēc pašvaldības pasūtījuma.

Pilsētas vadība ar rezultātiem bija apmierināta, pavasarī kapsulas novāca, pilnveidoja, un tagad tās atkal atgriezušās parkā. Šīs guļamtelpas izgatavotas no koka un skārda, no iekšpuses ir aizslēdzamas, aprīkotas ar saules baterijām, kas ražo strāvu gaisa padeves ventilatoram, spuldzītēm un sensoriem, kas noraida datus sociālā dienesta mobilajiem telefoniem.

foto: Ulmer Nester

Kapsulās nav apkures, bet pietiek ar siltummaini, kas nodrošina augstāku temperatūru nekā ārā, ja vien nav tiešām bargs sals, kad labāk ir doties uz patversmi. Sociālie darbinieki tiešsaistē saņem datus par temperatūru un ogļskābās gāzes līmeni kapsulā, lai vajadzības gadījumā iejauktos. Ja kāds šeit ir pārnakšņojis, viņi no rīta ierodas, lai piedāvātu citas iespējas, tostarp vietu bezpajumtnieku kopmītnē.

Guļamkapsulu uzturēšana pilsētai izmaksā 5700 eiro gadā, izstrādei iztērēts 35 000 eiro. Interesi izrāda arī citas pašvaldības.

foto: Ulmer Nester