foto: REUTERS/SCANPIX
Bulgārijas valdība atsakās no jaunas AES būvniecības
Pasaulē
2021. gada 20. janvāris, 23:54

Bulgārijas valdība atsakās no jaunas AES būvniecības

Jauns.lv / LETA

Bulgārijas valdība trešdien apstiprinājusi plānus par jauna reaktora pievienošanu Kozlodujas atomelektrostacijai (AES), tādējādi atsakoties no cita projekta, kas paredzēja jaunas AES būvniecību Belenē.

Valdība atbalstīja "7.iekārtas būvniecību Kozlodujā ar pieejamo aprīkojumu no Belenes atomelektrostacijas projekta", paziņoja valdības preses dienests.

Lēmums pieņemts pēc Enerģētikas ministrijas sarunām ar ASV uzņēmumu "Westinghouse" par hibrīdrisinājumu jaunajam reaktoram Kozlodujā. Tur plānots pielietot ASV tehnoloģijas, kas ļaus maksimāli izmantot Krievijā ražoto aprīkojumu, ko Bulgārija jau iegādājusies Belenes projektam.

Nedz valdība, nedz Enerģētikas ministrija neatklāja projekta paredzamās izmaksas, bet pauda cerību, ka jaunais reaktors varēs sākt darboties desmit gadu laikā.

Kozlodujas AES, kas atrodas Bulgārijas ziemeļos, darbojas divi reaktori, kas tika uzbūvēti vēl padomju laikos. Četri mazāki reaktori šajā AES tika slēgti drošības apsvērumu dēļ, lai Bulgārija 2007.gadā varētu iestāties Eiropas Savienībā (ES).

Kozlodujas AES nodrošina aptuveni trešdaļu no kopējā valstij nepieciešamā elektroenerģijas daudzuma.

Valdība nesen pagarināja esošo divu reaktoru darbības termiņu līdz 2027.gadam un 2029.gadam.

Lai kompensētu daļējo Kozlodujas AES slēgšanu, Bulgārija jau sen lūkojās pēc iespējas uzbūvēt jaunu AES Belenē, kas arī atrodas valsts ziemeļos.

Bulgārija plānoja būvēt jaunu AES kopā ar Krievijas valsts kodolenerģētikas aprīkojuma un pakalpojumu eksporta kompāniju "Atomstrojeksport", bet 2012.gadā atteicās no šī līguma, norādot uz pieaugušajām izmaksām. Taču Bulgārijas rīcībā palika aprīkojums, kuru tā jau bija pasējusi iegādāties jaunajai AES, tostarp divi reaktori.

Vairāki eksperti arī apšaubīja tik liela projekta dzīvotspēju, jo nedz Bulgārijai, nedz tās kaimiņvalstīm, domājams, līdz 2035.gadam nebūs nepieciešami jauni enerģijas avoti.

Bulgārija pēdējā laikā ir saskārusies ar ASV un ES spiedienu ierobežot savu lielo energoatkarību no Krievijas.