foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Ķīnā uzdarbojies vīrusa "superizplatītājs" - ceļojošais pārdevējs, kurš ar Covid-19 inficējis vismaz 102 cilvēkus
Pasaulē
2021. gada 18. janvāris, 13:35

Ķīnā uzdarbojies vīrusa "superizplatītājs" - ceļojošais pārdevējs, kurš ar Covid-19 inficējis vismaz 102 cilvēkus

Jauns.lv

Veselības amatpersonas Ķīnas ziemeļaustrumos noskaidrojušas, ka tā dēvētā vīrusa "superizplatītāja" dēļ valstī inficējušies vismaz 102 cilvēki, raksta CNN.

Šī persona strādājusi par pārdevēju, reklamējot veselības produktus vecāka gadagājuma cilvēkiem. Viņš darba darīšanās bija devies no Heilundzjanas provinces uz kaimiņos esošo Dzjiliņas provinci, līdzi nesot Covid-19 slimību izraisošo vīrusu.

Varas iestādes apgalvo, ka viņš vairākas dienas neapzināti aplipinājis vairākus gados vecus iedzīvotājus. Tas atklāts pēc tam, kad pārdevējs vairākos saslimšanas gadījumos uzrādījies kā tuva kontaktpersona.

Ciešanas, ko cilvēkiem visā pasaulē turpina sagādāt Covid-19 pandēmija [Brīdinām, nepatīkami skati!]

Katru dienu no jaunā koronavīrusa mirst liels skaits cilvēku visā pasaulē, pakļaujot traģēdijai daudzu valstu iedzīvotājus un paverot skatam baisas ...

gallery icon
41

""Superizplatītāja" fenomens mūsu provincē noticis galvenokārt tāpēc, ka laikā, kad vīrusa izplatītājs atkāts, viņš vēl bijis infekcijas sākumposmā, bet viņam bija salīdzinoši spēcīgas spējas vīrusu izplatīt," stāsta Dzjiliņas provinces Slimību kontroles un profilakses amatpersona Džo Činglonga.

Ar Covid-19 inficējusies persona tiek uzskatīta par "superizplatītāju" tādā gadījumā, ja tā inficē lielu skaitu cilvēku, jo viņa izdalītajos pilienos ir liela vīrusa koncentrācija, kā arī konstatēti citi faktori, piemēram, intensīva pārvietošanās un saskarsme ar cilvēkiem īsā laika posmā.

Dzjiliņas provinces Veselības komisija publicējusi detalizētu maršrutu, kurā attēlotas inficētā pārdevēja gaitas nedēļu pirms viņam apstiprināta Covid-19 infekcija. 

Viņš četras reizes braucis ar vilcienu, trīs reizes pārvietojies autobusā, kā arī vairākas reizes izmantojis metro pakalpojumus.

Četru dienu laikā vīrietis bija sarīkojis arī četrus "veselības seminārus" jeb mārketinga seansus veselības klubos, kuru mērķauditorija bija vecāka gadagājuma iedzīvotāji. Ne visi telpās izmantojuši sejas maskas.

Kopumā indivīds inficējis 79 cilvēkus, kuri apmeklēja seminārus, un vēl 23 cilvēkus citviet. Inficēto vidējais vecums ir 63 gadi. Vecākajam pacientam ir 87 gadi.

Ķīnā ar klusuma brīdi pieminēti koronavīrusa upuri

Ķīnā sestdienas rītā ar trīs minūšu klusuma brīdi tika pieminēti cilvēki, kas miruši jaunā koronavīrusa pandēmijā.

gallery icon
39

Ķīnā šādi "veselības klubi", kas nodrošina vecāka gadagājuma cilvēku apkalpošanu, kļūst arvien izplatītāki dzīvojamo māju kopienās. Tajos regulāri tiek rīkotas mārketinga sesijas, kas bieži tiek apzīmētas kā "veselības lekcijas", lai reklamētu dažādus veselības produktus, piemēram, vitamīnus un fizikālās terapijas iekārtas. Atšķirībā no kinoteātriem, restorāniem, karaoke saloniem un citām tirdzniecības vietām, šie klubi bieži tiek reģistrēti dzīvojamās ēkās, un varas iestādēm tos ir grūti regulēt.

Jauns.lv jau ziņojis, ka atsevišķos Ķīnas reģionos Covid-19 infekcija uzliesmojusi ar jaunu sparu. Ķīnas ziemeļos Hebei provincē, kur pēdējā laikā konstatēts jaunu koronavīrusa gadījumu skaita kāpums, tiek būvēts karantīnas centrs ar 3000 vietām, varasiestādēm šādi gatavojoties iespējamajam pacientu skaita pieaugumam.

Ķīnai pamatā izdevies pakļaut kontrolei vīrusa izplatīšanos valstī, tomēr nesenais inficēšanās gadījumu skaita straujais kāpums netālu no Pekinas, kā arī ķīniešu Jaungada svētku brīvdienu tuvošanās, kad parasti notiek aktīva iedzīvotāju ceļošana, raisa bažas.

Vīruss atkal izpleties daudzviet plašās valsts teritorijā, neraugoties uz karantīnas režīmiem, ceļošanas ierobežojumiem un elektronisko monitoringu.

Stingrais karantīnas režīms izsludināts Šidzjadžuanā un vēl divās Hebei pilsētās, dažos Pekinas rajonos un pilsētās valsts ziemeļos.

20 miljoniem cilvēku tuvāko dienu laikā noteikta prasība pamatā uzturēties mājās.