Pasaulē
2021. gada 17. janvāris, 16:32

Navaļnijs aizturēts pēc ierašanās Šeremetjevas lidostā

Jauns.lv / LETA

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs šodien no Berlīnes atgriezies Maskavā. Krievijas Federālais sodu izpildes dienests (FSIN) apstiprinājis, ka Navaļnijs ir aizturēts par probācijas nosacījumu pārkāpšanu.

Aleksejs Navaļnijs no Berlīnes dodas uz Maskavu

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

gallery icon
21

Atsevišķi avoti vēsta, Navaļnijs aizturēts pasu kontroles daļā. Informācijas par to, uz kurieni Navaļnijs aizvests, nav.

"2021.gada 17.janvārī Šeremetjevas lidostā FSIN operatīvās pārvaldes meklēšanas nodaļas darbinieki aizturējuši ar nosacītu sodu notiesāto Alekseju Navaļniju, kurš no 2020.gada 29.decembra atrodas meklēšanā par vairākkārtējiem pārbaudes laika pārkāpumiem," teikts FSIN paziņojumā.

foto: AFP/Scanpix
Navaļnijs tika aizturēts pie pasu kontroles daļas

"Tālākus mērus Navaļnijam noteiks tiesa. Līdz tiesas lēmumam viņš atradīsies zem apsardzes. Pilsoņa Navaļnija aizturēšana notikusi atbilstoši FSIN Maskavas priekšnieka lēmumam, saskaņā ar kuru viņš tika izsludināts meklēšanā par sistemātiskiem pārbaudes laika nosacījumu pārkāpumiem," pavēstīja FSIN.

Navaļnijs paliks apcietinājumā līdz tiesas sēdei, bet viņa advokātam, kurš atradās kopā ar Navaļniju lidmašīnā, aizliegts doties līdzi. Tikmēr Vnukovas lidostā, kur sākotnēji bija paredzēta Navaļnija ierašanās, līdz šim ir arestēti 53 cilvēki.

Navaļniju gaida Vnukovas lidostā Maskavā

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

gallery icon
15

Pēc ierašanās Maskavas lidostā Navaļnijs īsā sarunā ar žurnālistiem teicis, ka jūtas laimīgs, nosaucot šodienu par "labāko dienu pēdējo piecu mēnešu laikā".

Navaļnijs kritizēja varas iestādes par lidmašīnas novirzīšanu un "cilvēku apdraudēšanu". Viņš atvainojās pārējiem pasažieriem par radīto satraukumu un teica, ka nebaidās no aresta.

foto: REUTERS/SCANPIX
Navaļnijs ar sievu pēc nosēšanās Šeremetjevas lidostā

Krievijā viņš ieradies kopā ar sievu. Navaļnijam Maskavā ar lidsabiedrības "Pobeda" reisu, bija jāierodas plkst.19.20 (plkst.18.20 pēc Latvijas laika), tomēr lidmašīna pārvirzīta uz Šeremetjevas starptautisko lidostu.

Virs Vnukovas lidostas tā veica vairākus manevrus, tomēr neveicot nosēšanos.

Kā pavēstīja "Pobeda", tās trīs reisi pārvirzīti uz Šeremetjevas lidostu, jo Vnukovas lidosta tehnisku iemeslu dēļ slēgta. "Telegram" kanāls "Baza" ziņo, ka Vnukovas lidostā salūzusi sniega novākšanas tehnika.

Lidmašīna ar Navļniju svētdienas pēcpusdienā plkst.16.17 pēc Latvijas laika izlidoja no Berlīnes lidostas.

Pie lidostas bija sapulcējies liels skaits mediju un mediju pārstāvji arī lidoja kopā ar Navaļniju.

Vnukovas lidostā tika pastiprināta drošība un sociālajos medijos izliktajos attēlos bija redzamas īpašo uzdevumu vienības un cietumnieku transports.

Navaļnijs bija aicinājis savus atbalstītāju satikt viņu lidostā.

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests (FSIN) ceturtdien apstiprināja medijos izskanējušās ziņas par Navaļnija izsludināšanu meklēšanā un spers soļus viņa aizturēšanai.

Runa ir par tā dēvēto "Yves Rocher" krimināllietu. Tās rezultātā Navaļnijam tika piespriesti trīsarpus gadi nosacīta cietumsoda.

Kā ziņots, Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

Pie Omskas slimnīcas ieradušies Alekseja Navaļnija paši tuvākie cilvēki

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija organismā atrasta inde, kas apdraud ne tikai viņu pašu, bet arī apkārtējos, piektdien paziņojis viņa ...

gallery icon
17

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijam pēc saindēšanās nonākot komā, ļaudis Krievijā ar plakātiem izgājuši ielās

gallery icon
11

Tagad FSIN vērsies tiesā ar prasību Navaļnijam piespriesto nosacīto sodu nomainīt ar reālu cietumsodu.

Iepriekš FSIN Navaļnijam bija izteicis draudus nomainīt nosacīto sodu pret reālu cietumsodu, jo viņš neievērojot "viņam tiesas uzliktos pienākumus" un "izvairās no kriminālsodu izpildes inspekcijas kontroles".

FSIN pagājušā gada nogalē izplatīja paziņojumu presei, kurā, atsaucoties uz publikāciju žurnālā "The Lancet", norādīts, ka Navaļnijs no slimnīcas Berlīnē, kur viņš tika ārstēts pēc noindēšanas mēģinājuma, izrakstīts 20.septembrī, bet līdz 12.oktobrim "pārgājušas visas viņa slimības sekas".

Tādējādi, pēc varasiestāžu domām, Navaļnijam kā nosacīti notiesātam jau vajadzēja atgriezties Krievijā.

Alekseja Navaļnija un viņa sievas Jūlijas dzīve "Instagram" mirkļos

gallery icon
31

Maskavas tiesa 2014.gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020.gada 30.decembrī.

Tajā paša laikā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi, ka brāļiem Navaļnijiem šajā lietā bijušas liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu, un Krievijas Tieslietu ministrija izmaksājusi viņiem ECT noteiktās kompensācijas.