foto: AP/Scanpix
Ungārijas opozīcija vēlas pārņemt varu un izveido vienotu fronti pret Orbānu
Autokrātiskajam Ungārijas premjeram Viktoram Orbānam un viņa partijai "Fidesz" priekšā grūti laiki.
Pasaulē
2020. gada 21. decembris, 08:32

Ungārijas opozīcija vēlas pārņemt varu un izveido vienotu fronti pret Orbānu

Jauns.lv / LETA

Ungārijas opozīcijas partijas svētdien vienojušās izveidot vienotu fronti nolūkā panākt, lai pēc aiznākamajā gadā paredzētajām parlamenta vēlēšanām autokrātiskais premjerministrs Viktors Orbāns zaudētu varu.

Liberālo, zaļo, sociālistu un citu politisko spēku paziņojumā teikts, ka valstij jāiegūst "brīvība un labklājība, kas tika solītas", kad pirms trim desmitgadēm tika gāzts komunistu režīms.

Vienošanās paredz, ka partijas rīkos kopīgas priekšvēlēšanas, lai izraudzītu vienotu kandidātu katrā vienmandāta apgabalā, kā arī kopīgajā sarakstā balsošanā pēc proporcionālās sistēmas.  No 199 parlamenta deputātiem 106 tiek ievēlēti vienmandāta apgabalos, bet pārējie 93 - pēc partiju sarakstiem.

Partijas apņēmušās nekādā gadījumā nesadarboties ar Orbāna partiju "Fidesz".

Opozīcijas partijas arī pieprasa atslepenot komunistu režīma arhīvus.

Tās arī sola  cīnīties pret valsts un Eiropas Savienības līdzekļu izšķērdēšanu, atjaunot likuma varu, plašsaziņas līdzekļu brīvību un augstākās tiesas neatkarību, kā arī  atcelt Orbāna varas laikā pieņemto konstitūcijas grozījumus.

Pagājušajā nedēļā publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka, ja parlamenta vēlēšanas notiktu tagad, par opozīcijas partijām balsotu 41% respondentu, bet par Orbāna partiju "Fidesz" - 39% aptaujāto.